Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: AP Photo/Michael Sohn/TT

Billström om turkiska kravet: Vi kan inte uppfylla detta

Uppdaterad
Publicerad

Vid ett möte i Turkiet på söndagen uppgav president Recep Tayyip Erdogan att närmare 130 terrorister måste utlämnas för att Turkiet ska ratificera en svensk Natoansökan. En noterbart högre siffra än de 73 som tidigare kommunicerats.

– Inga enskilda individer nämns, alltså blir den här diskussionen tämligen överflödig, säger Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M).

Sedan mötet i staden Mugla i sydvästra Turkiet i helgen, där presidenten ska ha uttalat sig kring ansökan och höjt siffran över utlämningar, har inget hörts från landets ledning. Varken någon rättelse eller något officiellt uttalande kring nya krav riktat mot Sveriges regering har presenterats.

Släppa frågan

Enligt utrikesminister Tobias Billström (M) ska uttalandet tolkas som en del i förhandlingen gentemot Sverige. Han framhåller dock att det i det memorandum som ligger till grund för förhandlingarna inte diskuteras några individer, varför Turkiet så småningom kommer att behöva släppa frågan.

– Vi kan inte göra avkall på grundlagen som den ser ut i Sverige, säger han under en intervju i SVT:s program 30 minuter.

Hör mer från utrikesministern i klippet ovan.

Se hela programmet på SVT Play från klockan 19.30, eller på SVT2 klockan 22.00 ikväll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.