Ett soppkök i Brooklyn, New York Foto: TT Nyhetsbyrån

Krönika: ”Blir man immun efter att ha haft coronaviruset?”

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Kan den som haft covid-19 räkna med att vara immun mot sjukdomen och i så fall hur länge? Och finns det en risk att bli sjuk igen kort tid efter att man tillfrisknat?  SVT:s vetenskapsreporter Therese Bergstedt reder ut vad vi vet och inte vet i nuläget om immunitet. 

Therese Bergstedt

Vetenskapsreporter

Några dagar i mars hade jag en brännande känsla i lungorna, tyngre andning och muskelvärk. Nu vill förstås jag, liksom många andra som hostat och snörvlat denna vår, veta om det var covid-19 som orsakade besvären eller något annat. Inom några månader hoppas jag få svaret när tester som kan hitta antikroppar mot viruset i blodet också blir tillgängliga för allmänheten.

Saknas bevis fortfarande

Just nu används dessa tester främst av forskare i hela världen i studier för att utröna hur många i en befolkning som varit sjuka, även i Sverige och flera experter hoppas nu att flockimmunitet kan vara på väg att uppnås i Stockholmsområdet. Men är det så säkert att man verkligen blir immun mot sjukdomen, bara för att antikroppar hittas i blodet?

Coronapandemin

Häromdagen sa världshälsoorganisationen WHO att det fortfarande saknas bevis för att det är så, samtidigt som en av USA:s tyngsta infektionsspecialister, Anthony Fauci, är säker på att man blir immun, åtminstone en viss tid. Petter Brodin som är läkare vid Karolinska institutet och forskare med fokus på människors immunsystem håller med den sistnämnde. 

– Att man skulle lyckas bota sig själv från viruset utan att utveckla immunitet vore väldigt konstigt. De flesta experter antar att man får ett visst skydd men hur långvarigt är osäkert i nuläget. Det vi vet från andra coronavirusinfektioner, som SARS och MERS, är att antikroppssvaret är ganska kortvarigt men de flesta bedömer att man säkert är immun några månader, men kanske inte i fem år.

Rester kan vara kvar i kroppen

Häromveckan kom oroande rapporter från Sydkorea, där ett hundratal personer som friskförklarats från covid-19 åter testat positivt. Petter Brodin tror inte att det betyder att personerna insjuknat igen, utan att testerna hittat rester av viruset i blodet.

– Man kan ha rester av viruspartiklar kvar i luftvägar och slemhinnan under lång tid och det betyder inte att man har en aktiv eller ny infektion.

En majoritet av de som smittats av coronaviruset får en lindriga symptom. Ifall det påverkar hur länge man i så fall är immun är oklart. 

– Men det vi vet om infektionssjukdomar generellt är att lindrig infektion ofta leder till mer kortvarig immunitet.

Troligen mindre sjuk andra gången

Betyder det att den som haft en lindrig infektion första gången i så fall får en liknande reaktion nästa gång man smittas? Det är också oklart enligt Petter Brodin. 

– Det finns visserligen sjukdomar som denguefeber där man blir sjukare andra gången, men det är ovanligt. När man haft en virusinfektion utvecklar man vanligtvis antikroppar som kan blockera viruset nästa gång immunförsvaret stöter på det. Men skulle man utveckla antikroppar som är svagare finns det risk att bli sjukare andra gången. Om det gäller för covid-19 vet vi inte än. 

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Coronapandemin

Mer i ämnet