Foto: Terje Pedersen/TT

Blixthalka i stora delar av landet

Publicerad

SMHI utfärdar klass 1-varning för plötslig ishalka på tisdagen i stora delar av landet. Bara de sydligaste delarna av Sverige kommer undan det besvärliga väglaget.

Just nu drar mildare luft in i landet, samtidigt som det kan börja snöa på sina håll, framför allt i norr.

– Det kommer sen att övergå i regn och underkylt regn, som sen kommer att frysa på kalla och snötäckta vägar. Jag tror att det kommer bli besvärligt på vägarna, säger SVT:s meteorolog Pererik Åberg.

”Problematiskt hela dygnet”

SMHI:s Klass 1-varning gäller för hela landet förutom Halland, Skåne, Gotland och delar av Dalarnas län och innebär att det kan bli besvärligt väder med risk för att allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner.

– Man får nog räkna med att det blir problematiskt hela det här dygnet och framåt natten. Men i morgon blir det milt och då är det troligtvis bara längst upp i norr som problemen kan fortsätta, säger Pererik Åberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer