Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skotthål i entrén till flerfamiljshuset Foto: Lisa Liljefors/SVT

Boende i Sollentuna räknar kulhål i väggen på bostadshuset

Publicerad

Kent Valberg bor i flerfamiljshuset på Malmvägen där det skedde en skottlossning i porten under lördagsnatten. Han har bott här i 23 år och trivts, men säger att nuförtiden är det bara att ”hoppas att man inte ska vara i vägen för någon kula”.

SVT Nyheter Stockholm åker ut till Sollentuna för att prata med föräldrar på Malmvägen om hur skjutningarna påverkar barnen i bostadskvarteret och hur de gör för att hantera deras oro. Men alla föräldrar vi träffar avböjer att medverka. Rädslan för konsekvenser är för stor. En mamma sätter ord på sin känsla efter nattens skottlossning: ”Fasansfullt.”

– Det pågår knarklangning här, jag vet att polisen är här och spanar väldigt ofta. Men man kommer inte åt problemet, säger en anonym man och nämner att det finns organiserad brottslighet i området.

”Inte första skjutningen det här”

Samtidigt leker småbarnen bland rutchkanorna i parken intill som vanligt. Några vi möter har inte hört talas om det som skett. Men Kent Valund, vars barn idag är vuxna och utflugna, är förbannad över kriminaliteten och hur den påverkar området han tycker om och är uppvuxen i.

– Det är inte första skjutningen här, så det blir en vanesak, konstaterar han och visar i entrén på skotthålen i trapphusets fönsterglas och tegelvägg.

Kent Valund räknar hålen till åtta stycken. Jag frågar honom om han som boende i huset upplever rädsla.

– Jag kommer inte flytta härifrån för det här. Vi stretar emot, blir svaret från Kent Valund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.