Borgmästare kräver att Trump drar tillbaka styrkor

Publicerad

Sex amerikanska borgmästare, samtliga demokrater, kräver att kongressen stoppar president Donald Trumps utkommendering av federala styrkor i deras städer. Åtgärden är olaglig och förvärrar protesterna, menar borgmästarna.

I ett brev till representanthuset och senaten kräver de demokratiska borgmästarna i städerna Portland, Seattle, Washington DC, Chicago, Kansas City och Albuquerque att presidentens utplacering av federala poliser i deras städer stoppas.

– Vi uppmanar kongressen att anta en lagstiftning som klargör att dessa åtgärder är olagliga och motbjudande”, skriver de.

Enligt borgmästarna strider åtgärden mot lagen eftersom den skett utan godkännande av lokala myndigheter.

Upptrappade protester, demonstrant ihjälskjuten

Borgmästarnas krav kommer efter en helg av upptrappade Black Lives Matter-manifestationer och ökat våld på flera platser i USA. I Texas sköts en 28-årig demonstrant ihjäl vid en BLM-protest i staden Austin.

I delstaten Oregon tillkännagavs under måndagen att 22 personer ska gripas misstänkta för att ha begått en rad federala brott. I Oakland i Kalifornien fördöms demonstranter av den demokratiska borgmästaren för omfattande vandalism.

Hotar med 10 års fängelse

President Trump menar dock att de federala styrkorna krävs för att återställa ordningen och skydda federala byggnader. På Twitter hotar presidenten med tio års fängelse för ”anarkister, agitatorer och demonstranter som vandaliserar och förstör…”

Enligt Washington Post står presidenten i begrepp att skicka ytterligare 150 federala poliser till oroligheterna i Portland i Oregon, där den federala insatsen hittills fått hård kritik från främst demokratiskt håll,  bland annat för övervåld och för att ha fört bort demonstranter i omärkta fordon.  

Under tisdagseftermiddagen frågas justitieminister William Barr ut i representanthusets demokratstyrda justitieutskott om beslutet att sätta in federala styrkor. I ett förberett uttalande förklarar Barr att åtgärden är laglig och att ”statens mest grundläggande ansvar är att säkerställa rättsstatsprincipen, så att människor kan leva i säkerhet och utan att vara rädda.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.