Foto: TT

Kommuner kan få statsstöd för nya hyresrätter

Uppdaterad
Publicerad

Fler än hälften av lägenheterna som påbörjades förra året var bostadsrätter, och hyrorna i nya hyresrätter blir ofta för höga för unga. Nu öppnar regeringen för subventioner och stöd till kommuner som bygger billigare hyreslägenheter för unga och studenter.

– Hyrorna alldeles för dyra. Jag tycker inte det finns tillräckligt med bostäder för unga, säger 23-åriga Elinor Olsson.

Hon är på jakt efter en tvårummare till sig och sambon. Paret letar bland annat i miljonprogramsområdet Holma, i södra Malmö.

– I går sökte jag fyra stycken men man hamnar ganska långt ner i kön, just nu ligger jag nästan på plats 200.

Bostadsministern bekymrad

Förra året påbörjades bygget av fler bostadsrätter än hyresrätter i landet. Det bekymrar nye bostadsministern, som vill gynna kommuner som bygger billigare hyreslägenheter.

I den kommande vår- och höstbudgeten öppnar han för statliga byggstöd och subventioner. Det statliga byggstödet avskaffades av alliansregeringen 2007.

– Kommuner måste få starkare incitament att bygga framför allt för unga och studenter och för människor med svagare ekonomi. De exakta deltaljerna kommer vi att återkomma om, säger bostadsminister Mehmet Kaplan (MP).

Men subventioner är inte fel?

– Jag tror att alla stenar måste vändas på för det vi har sett de senaste åtta åren av moderat bostadspolitik är en passivitet som har nått vägs ände och därför stänger vi inga dörrar.

Höga hyror för nyproducerat

Bland de bostäder som Malmös kommunala bostadsbolaget, MKB, just nu bygger väntas hyrorna hamna på runt 7.500 kronor i månaden för en tvåa. Det är för mycket, tycker Elinor Olsson.

– Det är för jävligt, jag är jättechockad, hade aldrig betalt det, säger Elinor Olsson.

Men trots att MKB bygger bostäderna på sin egen mark har bolaget svårt att pressa hyrorna mer, förklarar bolagets kommunikationschef Margaretha Söderström.

– Vill du bo i en helt ny lägenhet då kostar det så här mycket. Annars får man bo i det befintliga beståndet där det oftast är lägre hyra, säger Margaretha Söderström till SVT Nyheter.

I en tidigare version av den här texten framstod det som att Margaretha Söderström, kommunikationschef  MKB, sagt att ”det är för jävligt” att hyrorna kommer att hamna på 7.500 kronor i månaden. Detta var felaktigt och berodde på en felaktig redigering av texten. Citat hörde till en av de som söker lägenhet och är kritisk till hyrorna. SVT Nyheter beklagar misstaget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer