Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Katastrof, stor katastrof!”, säger en av de frivilliga brandmän som försökt släcka elden. Foto: EBU

Bränder i Grekland misstänks vara anlagda

Uppdaterad
Publicerad

Minst 20 personer har mist livet och 60 brandmän har skadats i de bränder som rasar i Grekland. Nu har Grekisk polis gripit 79 personer misstänkta för att ha anlagt dem, rapporterar BBC.

Bränderna har spridits i snabb takt över Grekland, delvis på grund av hårda vindar och höga sommartemperaturer. Men flera av bränderna hade kanske kunnat undvikas helt och hållet. Enligt Vassilis Kikilias, den grekiske ministern för klimat och civilskydd, har nio av bränderna varit anlagda.

– Det som händer är inte bara oacceptabelt, utan också vidrigt och olagligt, säger Vassilis Kikilias i ett uttalande i grekisk tv.

Han menar att flera försök att starta bränder har gjorts i området Parnitha nära Aten.

– Ni begår brott mot landet. Ni kommer inte komma undan med det, vi kommer hitta er, och hålla er ansvariga, säger han i en varning riktad mot personer som anlagt bränder.

Hjälp från övriga Europa

Enligt EU-kommissionen har uppemot 250 brandmän skickats till Grekland från andra EU-länder som Kroatien, Tjeckien och Tyskland. Man har också skickat flera brandbekämpande flygplan.

Bland annat har två vattenskopande flygplan skickats från Sverige.

Största skogsbränderna hittills

Fredagen blir den sjätte dagen i rad som det har fortsatt att brinna i Grekland. Flera hundra personer har behövt fly sina hem. Enligt Vassilis Kikilias har den grekiska räddningstjänsten försökt bekämpa över 350 bränder den senaste veckan. Helikoptrar har släppt över tio ton vatten över brandhärjade områden bara under fredagen, enligt CNN. Bränderna har beskrivits som de största EU någonsin uppmätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.