Brett McGurk avgår. Foto: TT/AP

Brett McGurk slutar som sändebud för USA-koalitionen mot IS

Uppdaterad
Publicerad

Brett McGurk har hamnat på kant med Donald Trump, efter att presidenten beordrat att ta hem 2000 amerikanska soldater från Syrien. Nu väljer McGurk att hoppa av sitt uppdrag som sändebud för USA-koalitionen som bekämpar IS, enligt AP.

Bara knappt två dagar efter beskedet om att USA:s utrikesminister Jim Mattis avgår i protest mot presidentens militära beslut väljer nu även Brett McGurk, USA:s särskilda sändebud till den USA-ledda koalitionen som bekämpar IS, att hoppa av sitt uppdrag i förtid.

Brett McGurk har arbetat med att leda de amerikanska instatserna för att minska IS inflytande i bland annat Syrien, Iran och Afghanistan sedan 2015. Han är en av få på de politiska toppositionerna i USA som blev ombedd att behålla sin post när Donald Trump tog över i Vita huset efter Barack Obama.

McGurk officiella utträde kommer att ske den 31, rapporterar Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.