Hans Wallmark, utrikesutskottet ordförande, är inte road över att James Mattis avgår som USA:s försvarsminister. Foto: Mike Blake/Reuters/TT

Utrikesutskottets ordförande ser allvarligt på James Mattis avgång

Uppdaterad
Publicerad

Hans Wallmark (M) reagerar kraftig på beskedet att USA:s försvarsminister James Mattis avgår i februari 2019.

– Det här är allvarligt. Mattis har varit en bärande pelare. Sverige behöver stabilitet, säger han till SVT Nyheter.

Enligt Hans Wallmark (M), ordförande i utrikesutskottet, är det dock för tidigt att uttala sig om huruvida den svenska militära insatsen i Afghanistan kommer att påverkas, efter uppgifter om att USA kommer att minska sin insats där.

Wallmark uttrycker oro över att James Mattis ska sluta som USA:s försvarsminister.

– Det Mattis framhävde i sitt avskedsbrev, han varnade för Trumps syn på Ryssland. Det landar i vad det får för konsekvenser i Sverige, säger han.

– Sverige behöver stabilitet och en tydlig förmåga från USA att se Europa. Det är det som riskerar att gå förlorat.

På vilket sätt?

– Därför att Mattis har representerat förståelse och insikt om starka band och ett tydligt Nato-engagemang, och han har inte varit naiv i fråga om Ryssland, säger Wallmark.

Svenska insatser i Afghanistan och Irak

Hans Wallmark säger att det är för tidigt att säga något om konsekvenserna för Sverige, efter beskedet att USA drar tillbaks sina militärer får Syrien och uppgifter om att styrkan i Afghanistan ska halveras.

Riksdagen fattade nya beslut om att förlänga de svenska insatserna bara för att par dagar sedan. 

– Det beror exakt på vad man tänker göra i Afghanistan, och engagemanget mot terrorism i området. Men där får vi avvakta verkligheten bortom Trumps twitter, säger Wallmark.

Max 420 personer

Riksdagen har beslutat att förlänga Sveriges militära insatser i Afghanistan med högst 200 personer, och insatsen i Irak med maximalt 220 personer, fram till den 31 december 2019, vilket innebär totalt upp till 420 personer.

Kan insatserna omprövas?

– Det är för tidigt att säga. Det får försvarsmakten utvärdera. Vi måste alltid ha beredskap för att åtgärder kan förändras. Utgångspunkten för Sverige måste vara svenska mäns och kvinnors säkerhet i insatserna.

”Kraft mot terror”

Han säger att USA för närvarande är tunga bidragsgivare i området och ”den centrala kraften mot terrorismen”. 

– För världen innebär det att Mattis har varit en försvarare av vänskaper och allianser. Det som fick bägaren att rinna över var presidentens ändrade syn på insatsen i Syrien och Afghanistan.

– Det visar att Mattis har varit försvaren av långsiktighet, i kontrast mot Trump som är ingivelsernas man, säger Wallmark.

Hultqvist: Uppskattat samarbetet

Försvarsminister Peter Hultqvist svarar skriftligt till SVT Nyheter.

”Försvarsminister Mattis har värnat den bilaterala relationen mellan Sverige och USA. Samarbetet har utvecklats på det försvarspolitiska området. Även den trilaterala relationen mellan Sverige, Finland och USA har gått i en positiv riktning. Detta har främjat vår säkerhetspolitiska position.

Vi har uppskattat vårt samarbete med Mattis också i frågor som exempelvis Jemen och Koreanska halvön. Samarbetet med USA och det amerikanska engagemanget i vårt närområde är centralt för vår säkerhet. Vi ser fram emot att fortsätta försvars- och utrikespolitiska samarbetet, i linje med gemensamma avsikter och överenskommelser, och inom ramen för pågående gemensamma aktiviteter.”, skriver han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.