Tre snabba från Ebba Busch Thors (KD) tal i Almedalen, där hon bland annat riktade kritik mot januariavtalet. Foto: Adam Ihse /TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Busch Thor (KD): ”Sverige behöver ett nytt ledarskap”

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor talar under lördagen i Almedalen och lyfter bland annat upp vårdfrågan – hon vill att landstingen ska avskaffas och förstatliga vården. Men hon kritiserade också Centerpartiet och Liberalerna för att ha ingått januariöverenskommelsen.

Ebba Busch Thor inledde sitt tal med att tala om sin besvikelse över att Stefan Löfvens regering släppts fram av hennes forna allianskolleger.

– Varje parti ska självfallet göra det som de tror är rätt. Problemet med januariöverenskommelsen är inte att partier samarbetar. Det är att avtalet inte bygger på några gemensamma värderingar. Det bygger på en banal basarhandel.

Uppmanar Sabuni att bryta med Löfven

I sitt tal kritiserar Ebba Busch Thor också hur politiska meningsmotståndare enligt henne smutskastas.

– När man inte trodde att debattnivån i Sverige kunde sjunka mer då tar socialdemokraterna fram en spade och börjar gräva. Det är brunsmetning. Lögner om abortmotstånd. Och personliga attacker på kvinnors utseende och klädsel.

Samtidigt stöttar Ebba Busch Thor också den nyblivne partiledaren för Liberalerna.

– Nyamko Sabuni är en av de som förr fått gå rundor med vänsterns smutskastningsapparat. Hon vet hur oanständiga de kan vara. Och jag vill idag rikta mig direkt till henne: Bryt upp! Du vet att Stefan Löfven inte är rätt man att leda Sverige.

”Svenska hjärtlandet hamnar i skymundan”

Ebba Busch Thor kritiserade också hur hon tycker ett storstadsperspektiv dominerar den politiska debatten.

– Vi kristdemokrater kommer aldrig infoga oss i det ensidiga Stockholmsperspektiv som ledande politiker och höga tjänstemän ger uttryck för i maktens korridorer. För det finns där och det gör att det svenska hjärtlandet – vår landsbygd och våra små och medelstora städer – hamnar i skymundan.

Avskaffa landstingen

Att patienten ska få mer makt är också en fråga som Ebba Busch Thor lyfte som viktig, samtidigt som hon vill att staten tar över landstingens roll.

– Nu är det dags en gång för alla att släppa den politiska prestigen och sätta patienterna i centrum. Avskaffa landstingen. Låt staten ta över ansvaret. Var du bor i landet ska inte avgöra dina chanser att överleva svår sjukdom.

Knutson: Ett frontalangrepp på Löfven

Enligt Mats Knutson är det tydligt att Ebba Busch Thor vill vara Socialdemokraternas huvudmotståndare.

– Det är ett frontalangrepp på Stefan Löfven. Hon anklagar dem för brunsmetning och menar att de har lyckats manipulerat Centerpartiet och Liberalerna till att stötta Stefan Löfven som statsminister.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer