Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor på en pressträff under partiets dag i Almedalen. Foto: SVT

Kristdemokraterna vill ändra patientlagen

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraterna vill ändra patientlagen för att öka möjligheterna att söka vård över hela landet. I förslaget ingår att landsting blir skyldiga att bekosta resa och logi för patienter som söker vård någon annanstans än där de bor. Det meddelade partiledare Ebba Busch Thor på en pressträff i Almedalen.

Partiet anser att patientlagen som infördes 2015 inte fungerar och bör skärpas.

– Den ger i teorin patienten möjlighet att söka sjukvård i hela landet, men i praktiken har regionerna tillämpat den på ett sätt som strypt kraften i vården genom avtal som sätter ett tak för hur stort antal som vårdgivarna får ta emot och behandla, säger Ebba Busch Thor under pressträffen.

”Ojämlikhet som är oacceptabel”

Hon tar också upp skillnaderna i väntetid hos olika landsting och regioner, där fler patienter i till exempel Stockholm och Halland får träffa en specialistläkare i tid jämfört med i exempelvis Värmland, Dalarna och Norrland.

– Det skapar en ojämlikhet som är fullständigt oaccaptabel. Och i praktiken innebär det att var du bor i landet, vilket landsting du råkar bo i, avgör vilken vård du får och om du har en suck av en chans att kunna få den vården i rimlig tid.

Utöver möjligheten att vända sig till valfri offentligt finansierad vårdgivare som erbjuder den öppna specialistvård man behöver innehåller förslaget flera delar. Bland annat införandet att en ny vårdportal som ger information till patienter om vårdgivarnas väntetider och de remissregler som gäller.

Vill att regioner bekostar resor

Dessutom vill man göra en ändring i direktiven som gör att landsting blir skyldiga att bekosta resa och eventuell logi för de patienter som väljer att söka vård i en annan region. Det är oklart vad ändringarna skulle kunna landa i för kostnader, men förslagen handlar enligt Ebba Busch Thor om vård som regionerna redan ska ha budgeterat för, men som då kommer ske i ett annat län.

– Beskedet till landstingen och regionerna är: Lös uppgiften, ge vård i tid, annars så ska ni underlätta för patienterna att bli av med sina problem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer