Fackförbundet Byggnads blåser av sitt hot om strejk efter att man enats om ett nytt avtal med arbetsgivarorganisationen Byggföretagen. Foto: Janerik Henriksson, HENRIK MONTGOMERY/TT

Byggnads varslar om strejk

Uppdaterad
Publicerad

Fackförbundet Byggnads förhandlingar med arbetsgivarna i Byggföretagen om ett nytt avtal går trögt och nu varslar förbundet om strejk över hela landet från och med slutet av nästa vecka.

Enligt Byggnads är orsaken till varslet inte lönenivåerna utan arbetsgivarnas ”överraskande ovilja” att ta tag i de problem med dödsolyckor och arbetslivskriminalitet som länge plågat branschen.

Byggnads uppger att man inte fått något gehör för sina förslag om hur man ska få ned olyckstalen och få bukt med kriminaliteten från motparten.

– Under året har fack och arbetsgivarna stått sida vid sida på seminarier och pratat om hur vi ska städa upp branschen. Men när vi sedan sitter i förhandlingar går de inte från ord till handling, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads, i ett pressmeddelande.

Varslet avser i ett första steg 1 400 byggarbetare på 87 arbetsplatser över hela landet från och med fredag den 27 november.

”Byggnads vill ha mer än märket”

Men, enligt arbetsgivaren Byggnadsföretagen handlar konflikten visst om högre löner. Enligt förhandlingschefen Mats Åkerlind vill Byggnads ha högre löneökningar än vad industrin fått, det så kallade ”märket” i avtalsrörelsen.   

– Vad det här egentligen handlar om är att Byggnads vill ha mer än märket. Dessutom vill de förbjuda seriösa bemanningsföretag och kasta bort värdet av yrkesbeviset. Det kan inte vi gå med på, säger han.

Byggnadsföretagen är även kritiska mot att Byggnads varslar om strejk mitt under en pandemi som slagit hårt mot en bransch där över 900 byggföretag gått i konkurs sedan januari och 6 800 personer redan varslats om uppsägning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.