Foto: TT

C: Sänk skatten för första anställda

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet vill slopa arbetsgivaravgiften de två första åren för enmansföretag som anställer sin första medarbetare. Det berättade partiledare Annie Lööf i dag på en presskonferens i Almedalen.

Annie Lööf berättade att partiet nu vill se en grön skatteväxling för att möta Sveriges utmaningar när det gäller jobben och miljön.

– Nu behöver vi ta ett samlat grepp om utmaningarna. Det gör vi genom att höja skatten för det vi vill se mindre av, nämligen miljöföroreningar och sänka skatten för det vi vill se mer av, nämligen företag och jobb.

Förutom slopade arbetsgivaravgifter i två år för enmansföretag för den första som anställs så vill Centerpartiet också höja brytpunkten för statlig skatt med 500 kronor. Förslaget kostar cirka 1,3 miljarder per år och ska göra att 50.000 löntagare slipper betala statlig skatt. Alla som tjänar mer än cirka 37.000 kronor i månaden, enligt C, får också lägre statlig skatt med C-förslaget.

– Över en miljon kommer att få 500 kronor kvar i plånboken.  Det är ingenjörer, programmerare och lantmätare. Det här är ett sätt att främja flit och ansträngning, sade Lööf.

Väntas leda till positiva hälsoeffekter

För att betala förslagen på cirka fyra miljarder vill C införa en skatt på kemikalier i sådant som hemelektronik och byggmaterial. Det kan handla om datorer och golv. Skatten ska, hoppas partiet, dra in 3,5 miljarder per år.

De kemikalieskatter som föreslås gäller flamskyddsmedel i elektronik och på ftalater i byggvaror som innehåller PVC.

”När skatten införs väntas den leda till positiva hälsoeffekter såsom minskad risk för astma, allergier, reproduktionsstörningar, missbildningar och leverskador”, skriver Centerpartiet.

Lööf: Regeringen höjer skatt på allt

Lööf anklagade regeringen för att höja skatten på arbete.

– 2015 markerar en historisk vändpunkt, för första gången på dygt 20 år så höjs det samlade skattetrycket på arbete. Den nya vänsterregeringens budget innebär att skattetrycket ökar med en procent av BNP under den kommande mandatperioden.

Miljöpartiet har tidgare pratat om just grön skatteväxling, men Annie Lööf menade att regeringen nu inte gör någon växling alls, utan bara en höjning.

– Istället för att höja skatten på miljön och minska den på jobb så höjer man på allt. Man höjer skatten på jobb och företagande med sex gånger mer än vad man höjer skatten på miljöföroreningar. Det regeringen gör är ingen grön skatteväxling Utan en riktigt röd skattehöjning, sade Lööf.

S: Skakig finansiering

Finansminister Magdalena Andersson kontrar med att såga hur Centerpartiets förslag ska betalas.

– Finansieringen verkar skakig, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till TT i en kommentar.

Regeringen går för närvarande igenom remissvar som kommit in på utredningen och Andersson säger att hon inte har något emot principen om en skatt på kemikalier, den är bra. Och regeringen kan tänka sig att gå vidare med utredningens förslag senare.

Inte heller den slopade arbetsgivaravgiften för egenföretagare avvisar hon helt. Det är ett förslag, hävdar hon, som liknar något de rödgröna hade inför valet 2006.

– Det är inget vi har föreslagit nu, men det är förmodligen mer träffsäkert än att generellt sänka arbetsgivaravgifterna för unga, säger Magdalena Andersson.

Mer avvisande är hon till den höja gränsen för när någon börjar betala statlig skatt.

– Det är inte en prioritering vi gör. Det är viktigare att ha resurser till skolan, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.