SVT:s ekonomikommentator Johanna Cervenka svarar på tre frågor om börsoron kring SAS. Foto: SVT, Johan Nilsson/TT

Cervenka: ”Det finns för många flygbolag i Europa”

Uppdaterad
Publicerad

SAS-aktien störtdök när handeln på Stockholmsbörsen inleddes på torsdagsmorgonen. SVT:s ekonomikommentator Johanna Cervenka svarar på tre frågor om varför SAS drabbas så hårt.

Varför drabbas SAS så hårt på börsen i dag?

– Aktien rasar framförallt inte på grund av dagens delårsrapport. Däremot flaggar SAS vd Richard Gustafsson för att det ser betydligt tuffare ut nästa år. I år har SAS utmanats genom dyrare bränsle, en svag krona, flygskatt och så flygskam. Just hållbarhetsfrågorna ses som existentiella inom flyget. Dessutom påverkas flygbranschen av det ekonomiska läget. ​Där ser nu SAS ännu sämre tider.

Vad innebär det här för oss flygpassagerare? ​

– Flygbranschen är pressad, det finns för många flygbolag i Europa och många bolag har för stora flygplan och för få passagerare. Nu har Norwegian och Ryanair valt att stänga ner flyglinjer från Sverige. Det kan innebära sämre konkurrens på vissa linjer vilket skulle kunna leda till högre priser. Men handlar vi våra flygbiljetter på nätet är det lätt att jämföra. Det är svårt att ta ut högre priser på själva biljetten i ett sådant läge.

​Kommer SAS att överleva?

– ​Det är lätt att glömma bort att för bara några år sedan så var SAS existens hotad och bolaget väldigt nära konkurs. Bolaget och dess anställda gick igenom tidernas stålbad. Nu måste SAS tjäna väldigt mycket pengar för att ha råd med sin nya flygplansflotta samtidigt som de som arbetar där vill ha höjd lön och bättre arbetsförhållanden. Det har i år inneburit strejk och inställda avgångar för passagerare. Skulle SAS behöva ytterligare pengar är det inte självklart att Sverige kommer gå in med kapital.​

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.