Enhetschef Åsa Witkowski hoppas att fler aktörer ska inspireras av Uppsalamodellen. Foto: SVT

Experten: Kontakta polisen om du hör bråk hos grannen

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagskvällen sändes det första avsnittet av dokumentärserien “En våldsam kärlek” där kvinnor berättar om männens våld och hur de tog sig ur de destruktiva relationerna.

Efter dokumentären chattade Åsa Witkowski, tillförordnad föreståndare för Nationellt centrum för kvinnofrid, som driver den nationella Kvinnofridslinjen, med tittarna.

Intresset för chatten var stort och det kom in mängder med frågor. Många ville veta vad man kan göra när en anhörig är utsatt för våld i sin relation.

En av dem var signaturen ”M-L-J-K” som frågade hur hon ska stötta en vän som inte vill lämna förhållandet, trots att det förekommer våld.

– Det är viktigt att du fortsätter att hålla kontakt och visar att du bryr dig om henne. En dag kanske hon orkar ta steget och kontakta polisen eller någon annan myndighet och behöver ditt stöd., svarade Åsa Witkowski.

Det kom också flera frågor om vad man gör om man hör bråk och skrik från lägenheten bredvid och är orolig att grannen utsätts för våld.

– Kontakta antingen störningsjouren eller polisen.

”Alla som utsätts för våld har rätt att få hjälp”

Flera tittare undrade vad män som utsätts för våld i sin relation kan göra för att få hjälp och stöd.

 – Alla som utsätts för våld har rätt att få hjälp. Beroende på vilket stöd de behöver kan de vända sig till socialtjänsten, polisen eller hälso- och sjukvården. De kan också vända sig till Brottsofferjouren eller till någon av de jourer som vänder sig till män. Män är också välkomna att ringa till Kvinnofridslinjen.

”Om mannen döms kan han få hjälp via Kriminalvården”

Signaturen ”Ola” undrade vilket stöd den som slår kan få av samhället.

– Stödlinjen Välj att sluta som drivs av Länsstyrelsen Stockholm är en telefonlinje för personer som vill få hjälp att förändra ett kontrollerande eller våldsamt beteende. Om våldet blir polisanmält och mannen senare döms, kan han få hjälp via Kriminalvården.

Här kan du läsa hela chatten i efterhand:

Chatta med Åsa Witkowski på Nationellt centrum för kvinnofrid

Pinnat inlägg

Nu avslutar vi chatten.

Stort tack för alla era intressanta frågor och funderingar! Åsa har försökt svara så många frågor som möjligt, men intresset har varit stort och frågeskörden stor.

Är du eller någon i din närhet i behov av stöd och hjälp?

Här har vi samlat information om vart du eller din anhöriga kan vända er för stöd och rådgivning:

Akuta händelser

Vid akuta händelser bör du kontakta 112 för att snabbt få hjälp. Om det inte är en akut händelse går det att ringa till 1177 för att få hjälp om vart du kan vända dig inom vården.

Kvinnofridslinjen

Har öppet dygnet runt. Samtal till linjen syns inte på telefonräkningen och är helt kostnadsfria. Personalen har tillgång till tolk. Kvinnofridslinjen: 020 50 50 50

Socialtjänsten

De flesta kommuner i Sverige har ett journummer dit det går att ringa om man är i akut behov av hjälp under kvällar och helger. Mer information finns på din kommuns hemsida.

Kvinnojourer

• Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks) har samlat alla jourer på sin hemsida roks.se.

• Terrafems rikstäckande jourtelefon. Samtalet är gratis och syns inte på telefonräkningen. Telefon: 020-521010

• Unizon. Riksförbund för 130 kvinnojourer,  tjejjourer och ungdomsjourer i hela landet. Via deras hemsida finns kontaktvägar till jourer och stödverksamhet.

Tjejzonen

En anonym jourchatt finns på deras hemsida.

Stödlinjen Välj att sluta

Telefonlinje som drivs av Länsstyrelsen Stockholm för personer som vill få hjälp att förändra ett kontrollerande eller våldsamt beteende: 020-55 56 66

Pinnat inlägg

Åsa Witkowski är tillförordnad föreståndare för Nationellt centrum för kvinnofrid, som driver den nationella Kvinnofridslinjen och har svarat på tittarnas frågor om våld i nära relation.

Ingela • Läste att det kan finnas samband mellan att husdjur utsätts för våld i hemmet, och att barn och kvinnan utsätts. Stämmer det?

Tack för att ni tar upp dessa frågor. Vill lära mig mer om hur jag t ex som granne kan ingripa och stödja.

Det stämmer, och det har blivit mer uppmärksammat på senare år. Bland annat har Länsstyrelsen Västmanland ett projekt som heter Djur och våld. Det finns också en förening med veterinärstudenter som erbjuder jourhem för djur till kvinnor som utsätts för våld, Voov.

Maria • 70+ kvinna. uppväxt med far som slog mamma.
Idag önskar jag att samhället tar hand om de barn som lever i liknande situation. Barn blir också offer om ingen ser deras smärta.
Hoppas Tv följer upp med barn som lider av att ha sett våld i nära relationer.

Jag håller med dig. Det är väldigt viktigt att samhället tidigt upptäcker de barn som lever i familjer där våld förekommer.

Anneli • Hur kan man engagera sig? Vilka får jobba på kvinnofridslinjen, måste man vara utbildad i något yrke?

De som arbetar på Kvinnofridslinjen är socionomer, sjuksköterskor eller barnmorskor med minst fem års erfarenhet.

Annelie • Hur frågar jag ett barn i skolan om jag misstänker att pappa slår mamman? Arbetar som lärare och upplever att jag ej fått utbildning i dessa frågor. Det känns som om barn ofta vill skydda föräldern. Därför vet jag inte ens vad som är rätt att fråga eller uppmärksamma.

Jag tycker att du ska diskutera din oro för eleven med elevvårdsteamet.

Kristina • Finns det ingenting jag som anhörig kan göra för min väninna som är utsatt för psykisk och fysisk misshandel? Jag försöker lyssna och stötta henne i hennes val, men det är såå svårt att höra på hur hon gång på gång går tillbaka till mannen som brutit revben och stypt henne medvetslös. Vad kan jag göra?

Anhöriga är oerhört viktiga för den som är våldsutsatt. Se mina tidigare svar här i chatten om vad ni kan göra.

Maja • Hej. Om någon blivit utsatt för psykiskt och fysiskt våld till och från i ca 20 år men tar sig inte ur. Vad ska denne göra?

Det är svårt för omgivningen att förstå att någon stannar i en destruktiv relation. Den kan finnas en rad förklaringar till att den som blir utsatt inte lämnar. Du som har uppmärksammat detta kan kontakta Kvinnofridslinjen för råd och stöd.

Helena • Min före detta man tog stryptag på mig några ggr, och knuffade mig så jag ramlade när jag var höggravid. Det är några år sedan nu. Jag har aldrig berättat det för någon för jag skäms. Jag vet jag inte borde skämmas. Men varför stannade jag?

Våldet är komplext och svårt att förstå. Din situation är inte ovanlig och du är inte ensam i att känna så. Det är alltid den som utsätter någon för våld som bär ansvaret. Ring gärna Kvinnofridslinjen 020-50 50 50.

CS • Det gjorde ont att se på programmet. Så bra allt berättades och förklarades. På min tid fanns det både polis och kvinnojour men man blev inte tagen på allvar när man berättade om det man utsattes för., och anmälan blev inte gjord. Jag kan bara hoppas att kvinnor som utsätts nu och i framtiden blir tagna på allvar.

Jag håller med dig om att programmet är viktigt. Jag hoppas att den ökade uppmärksamheten och kunskapen om våld ska bidra till att kvinnor blir trodda och tagna på allvar i allt högre utsträckning. Jag hoppas att du har fått stöd och har kunnat gå vidare.

Meli • Hej jag har en vän som har berättat att hennes kille misshandlar henne både fysisk och psykisk. Vilken hjälp kan jag ge henne?Vad säger jag när hon berättar?Lyssna bara eller ge henne råd?

Det är viktigt att hon har berättat för dig om vad som händer och att hon har förtroende för dig. Fortsätt visa att du finns där för henne, att du orkar lyssna och att du är beredd att hjälpa henne.

Hewar • Vad ska man göra om man hör höga ljud och bråk hos grannen?

Kontakta antingen störningsjouren eller polisen.

I dokumentärserien “En våldsam kärlek” får du höra fler kvinnor berätta om männens våld mot dem och hur de bröt sig loss. Serien har premiär i SVT1 kl 21.00 tisdagen den 29 september. Alla fem avsnitten går att se på SVT Play. För att skydda de inblandade och deras anhöriga är de utsatta kvinnorna och gärningsmännen avidentifierade i serien.

Här kan du se första avsnittet av serien på SVT Play.

Är du själv utsatt eller känner någon som är det? Hit kan du vända dig:

Akuta händelser

Vid akuta händelser bör du kontakta 112 för att snabbt få hjälp. Om det inte är en akut händelse går det att ringa till 1177 för att få hjälp om vart du kan vända dig inom vården.

Kvinnofridslinjen

Har öppet dygnet runt. Samtal till linjen syns inte på telefonräkningen och är helt kostnadsfria. Personalen har tillgång till tolk. Kvinnofridslinjen: 020 50 50 50

Kvinnojourer

Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks) har samlat alla jourer på sin hemsida roks.se.

Socialtjänsten

De flesta kommuner i Sverige har ett journummer dit det går att ringa om man är i akut behov av hjälp under kvällar och helger. Mer information finns på din kommuns hemsida.

Terrafems rikstäckande jourtelefon

Samtalet är gratis och syns inte på telefonräkningen. Telefon: 020-521010

Unizon

Via deras hemsida finns kontaktvägar till jourer och stödverksamhet.

Tjejzonen

En anonym jourchatt finns på deras hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.