Läs chatten om hjärnskakning

Publicerad

Här kan du läsa alla frågor om hjärnskakning som fick svar av Fråga doktorns expert psykolog Nils Berginström.

Har du inte fått svar på din fråga? Skicka in den till Fråga doktorn: Här finns vårt webbformulär.

Svar på vanliga frågor:

Se mer: Vårt reportage om hjärnskakning

SVT rapporterade · chatta om hjärnskakning

18.32
Tack för era utomordentligt lärorika program. Kvaliteten på ert program höjdes flera steg när Karin kom in som husläkare - tydlig, pedagogisk och kunnig.
Har lyssnat på svtplay om hjärnskakning idag. Det jag saknade var hjärnskakning hos äldre personer.
Jag är en 76- årig sjukgymnast som fick hjärnskakning efter fall på skridskor för två år sedan. Hade minnesförlust 25 min efter fallet. Skickades till Sunderby sjukhus, blev inlagd på kirurgkliniken, konstaterades att jag fick en mkt liten subdural blödning eftersom jag äter trombyl. Skickades hem efter 1 dygn med besked om att det tar 3 dagar innan jag återhämtat mig. Efter några dagar mådde jag sämre, orkade gå knappt 200 m. Kontaktade då min kollega Lars Lundgren på Hermelinens läkarhus i Luleå som samarbetat med Yelverton Tegnér bl.a om hjärnskakning hos hockeyspelare. Jag fick en såå professionell bedömning/hjälp och uppföljning av Lasse - precis så optimalt som ni beskriver att det ska göras. Insåg då att många äldre människor som får hjärnskakningar i samband med fallolycker aldrig bedöms om de överhuvudtaget fått en hjärnskakning.
Hur många läkare på vårdcentralen tänker på hjärnskakning när det gäller äldre? Jag vill därför föreslå att ni fortsätter med tema hjärnskakning hos äldre. Bjud in Lasse som förutom en kunnig sjukgymnast även är en lika duktig pedagog som Karin är.
Varma hälsningar till Susanne och Karin från en disputerad och pedagogutbildad sjukgymnast .
Hej,
 
En intressant historia, och vad bra att du fick ett bra bemötande och bedömning. DEt finns givetvis olika kompetens kring detta inom alla delar och vården, och att komma i kontakt med rätt personer är ofta viktigt!
 
Vänliga hälsningar
 
Nils
18.33
Om man har haft två kraftiga hjärnskakningar och har adhd, har man större risk att få demens eller alzheimer när man blir äldre? Jag är 30 år.

Om ja: fungerar adhd-medecinen som en "bromsmedicin", en hämmande effekt, mot demens och/eller alzheimer? Adhd-mediciner innehåller ju lite goa grejer. Men, jag tar inga längre. Man vill ju inte vara en försöksapa! Men, ska jag tänka om? Jag har ofta ont i huvidet.

Sedan uppfattade jag inte den första drogen man skulle spruta in i nacken, och som varar i 14 dagar. Var det koksalt kvadlan? Kan inte hitta något om det på nätet.
Nils är inte på plats ännu, men jag kan svara på en av dina frågor: Injektioner med koksalt kallas för sterila kvaddlar, det används bland annat som smärtlindring. Vissa tillstånd behandlas också med botox. Det kanske var det du tänkte på?/Moa, Fråga doktorn
Det finns eventuellt en ökad risk för demens efter hjärnskakning, men forskningen är inte helt entydig. I kombination med ADHD vet jag inte hur risken påverkas. Det är nog osannolikt med bromsverkande effekt av mediciner mot ADHD, jag har inte sett några studier på det. I övrigt stämmer Moas svar.
 
Vänliga hälsningar
 
Nils
18.33
Jag fick en hjärnskakning 28/11 2016. Kort medvetandeförlust, sedan huvudvärk, illamående. På akuten konstaterade dom inget avvikande och ingen blödning på DT-hjärna. Efter 1 månad fick jag svår huvudvärk, fick ligga i mörkt rum i 2 dygn, mådde illa. Dessa "anfall" kom med 4-8 veckors mellanrum under 2017. Sökte hjälp hos vårdcentral, fick träffa sjukgymnast, fick akupunktur, bettskena, kollade synen. Inget hjälpte. Fick efter 1 år prova triptaner, anfallen kortades då. Ville få remiss till neurologen, men nekades. Under 2018 kom anfallen tätare, i slutet på 2018 ca 1-2 gånger/vecka. Efter 2 år, nov 2018 gick familjeläkaren med på att skicka remiss till neurolog. Efter samtal med neurologen i Västerås som sa att väntetiden är väldigt lång, tog jag hjälp av privat försäkring. Fick komma till neurolog i Stockholm som sa att jag har migrän. Har nu fått den nya behandlingen mot migrän, Aimovig. Anfallen är lindrigare, men fortfarande ca 1-2 gånger/vecka. Däremellan är jag trött, ljuskänslig, ljudkänslig, har svårt att minnas saker. Läkarna säger att migränen inte beror på hjärnskakningen, men den började ju efter fallet. Min fråga är: kan mina besvär bero på hjärnskakningen?
Det är lite svårt att uttala sig om specifika fall med en så kort anamnes. Att det dröjde en hel månad mellan hjärnskakning och symtomdebut tyder dock på att något annat kan ligga bakom. Många faktorer spelar dock in, vilket gör att det inte heller kan uteslutas.
 
Vänliga hälsningar
 
Nils
18.35
Kan man äta sig frisk från hjärnskakningssyndrom, tex genom antiinflammatorisk kost?
Det finns ingen evidens för det.
 
Vänliga hälsningar
 
Nils
18.46
Hej hjärnskakning 1916 på grund av cyckelolycka föll på bakhuvud. Åkte in med ambulansen men bara en enkel undersökning . Konstaterar hjärnskakning. ...4 veckor senare... m. Röntken .ingen blödning inga sprickor
Bestående besvär som hjärntrötthet. ..Yrsel. ..
.och... så jag är lessen för... är ..tappade luktsinne
( smak).. och ingen kan svara riktigt på det bara att luktsinne kommer inte tillbaka. Är det sant och va kan har hänt? Finns det ett svar på det? Tack I förhand
M.v.h. Daniela
Hej,
 
Svårigheter med luktsinne är det som brukar dröja sig kvar länge. Det finns möjligheter att det kommer tillbaka, i alla fall vissa lukter, men det kan ta lång tid om så sker.
 
Vänliga hälsningar
 
Nils
18.47

Hej . Jag ramlade ner från en stege utomhus och fick en hjärnskakning. röntgades,det visade sig att jag hade fått hjärnblödning. Röntgades ungefär en månad efter,syntes inget
av blödningen. Men undrar varför jag är så ostadig när jag går och blir lätt yr .
Det har gått 4 månader sen olyckan. Blir jag aldrig bra .Har brist på kalium fick tabletter
på det ,hade låga värden på både Kalium och saltet i blodet.
Har du fortfarande besvär efter hjärnblödningen utan planerad uppföljning bör du söka vård igen. Det är svårt att säga vad det beror på, men bör utredas, och dessutom finns bra möjlighet till rehabilitering via läkare och sjukgymnast.
 
Vänliga hälsningar
 
Nils
18.48

Hur kommer det sig att vissa personer som drabbats av hjärnskakning och har kvarstående "kroniska" besvär upplever förhöjd kroppstemperatur/feber vid pulshöjning?
Detta är jag ingen expert att svara på, men många upplever besvär vid pulshöjande träning, det stämmer. Ibland kan det rehabiliteras bort med stegvis ökning av pulsträningen.
 
Vänliga hälsningar
 
Nils
18.56
Min fråga är bör jag redan nu undersöka tecken på alzheimer och kan min hörsel blivit påverkat av det hårda slaget år 2005.
Det var grov misshandel till höger sida av huvudet och skallen sprack, jag fick tillbringa lång tid på sjukhus och Rehab. Kliniken. Där fick jag gå på många tester och vad jag mins så konstarerades att jag var återsställt vid utskrivning.
Men jag har fått nu på sissta tiden en ständigt suus i örona och det är värre på vänster öra.
Vill också nämna att jag har haft enslags trötthet som är antagligen sk. hjärntrötthet, för det känns i hela kroppen och har jag inte fått vila under dagen så mår jag inte bra och det tar lång tid för mig att komma till balans igen.

Ibland är jag rädd för minnesförluster och undrar om hjärnskador kan orsaka dom i en liten skala utan att det blir helt utveklat demenssjukdom?

Frågan är alltså: skall jag gå på undersökningen som alla har rätt till och kan man få en liten men ständig minnesförlust som går att leva med och syns det i bilderna av hjärnan?
Hjärnskakningar/Hjärnskador leder ju inte till Alzheimer eller demens i sig, men man kan givetvis drabbas ändå. Många med minnesbesvär efter skalltrauma känner just denna rädsla, särskilt om man börjar bli lite äldre och har en dement förälder t ex. Att gå på en undersökning kan alltid vara bra, både för att utesluta eller bekräfta en sjukdom, men framför allt för att man kan få hjälp med hur man ska hantera sina svårigheter i vardagen! Det syns sällan i avbildningar av hjärnan, utan oftast måste man göra en neuropsykologisk bedömning.
 
Vänliga hälsningar
 
Nils
18.56
Hei!
Jeg lurer på om man kan få ADHD symptomer etter en hjernerystelse? Jeg har hatt 3 hjernerystelser i barndommen pga ulykker i forbindelse med turn.
Jeg er 37 år og fikk ADHD-diagnosen da jeg var 30. Men har ikke funnet noen medisiner som hjelper. Sliter veldig med angst og uro i tillegg. Kan dette ha noe med de hjernerystelsene jeg hadde som barn?
ADHD-symtom och symtom efter hjärnskakning är ganska lika, så visst kan de förväxlas med varandra. Därför är anamnesen (där frågor om hjärnskakningar bör ingå) mycket viktig vid bedömning av ADHD.
 
Vänliga hälsningar
 
Nils
18.56
Hej! Bra program och att ni belyser detta ämne! Fick en en hjärnskakning för 4 veckor sedan under en fotbollsmatch. Har inte varit varit symptomfri en dag ännu. Är fortfarande sjukskriven. Tycker det är svårt att tänka hjärntrappan när jag aldrig blir symptomfri. Blir sämre i miljöer med för mycket stimuli och kan fungera bättre vissa dagar i lugn hemmamiljö. Hur ska man gå vidare? Ska man fortsätta att anpassa och inte göra mer än man mår bra av så länge man har symptom?
Tänk att 4 veckor är fortfarande ganska kort tid, och det finns bra återhämtningspotential. Om du känner dig orolig är det dock viktigt att du söker vård för att få stöd i detta. Att bära oron själv hjälper dig inte när hjärnan ska ha lugn och ro.
 
Vänliga hälsningar
 
Nils

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fråga doktorn

Mer i ämnet