Norska Kvikk lunsj kan andas ut efter att ha vunnit striden mot Nestlé. Foto: Fredrik Hagen

Chokladstriden fick sitt slut i EU-domstolen

Uppdaterad
Publicerad

Nu har EU-domstolen slagit fast att företaget Nestlé inte har ensamrätt till utformningen av sin chokladkaka Kit kat. I Norge kan nu konkurrenten bakom norska Kvikk lunsj andas ut.

I dag avgjorde EU-domstolen att Nestlé inte har ensamrätt på de fyra avbrytbara chokladstänger som utgör godiset. Efter över tio års processande kan chokladstriden nu förklaras avgjord.

I den andra ringhörnan stod en annan chokladjätte, Mondelez, som bland annat äger välkända chokladmärken på den skandinaviska marknaden, däribland norska Freia med Kvikk lunsj. En chokladkaka med ett utseende som är i det närmaste identiskt med Kit kats.

Häver beslut

Kit kat fick 2006 varumärkesskydd för utseendet i EU, men det överklagades av Mondelezägda Cadbury och sedan dess har det varit en pågående tvist mellan godisgiganterna.

EU-domstolens beslut innebär att det var fel av EUIPO (EU:s myndighet för varumärkes- och designskydd) att ge Kit kat rätt från första början och häver beslutet från 2006.

Lanserades på 30-talet

Såväl Kit kat som Kvikk lunsj lanserades under mellankrigstiden – med två års mellanrum – Kit kat 1935 och konkurrenten två år senare. Och nu kan den yngre chokladbiten fortsätta att säljas som tidigare.

Det som avgjorde striden var om utseendet hade blivit utmärkande nog för Kit kat, var det så att folk kunde känna igen chokladkakan bara genom dess utseende?

Ja, i många länder, men inte i hela EU, enligt undersökningar som har gjorts. Det behöver bevisas i hela unionen för att varumärkesskyddet – som Kit kat nu blir av med – ska gälla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.