Folk med ansiktsmasker i Peking Foto: TT Nyhetsbyrån

Coronastam från Europa kan ha fått fäste i Peking

Uppdaterad
Publicerad

WHO:s generalsekreterare Tedros Ghebreyesus meddelade under måndagens pressträff att Kinas huvudstad Peking har 100 nya bekräftade fall de senaste dagarna. De nya fallen spåras till Asiens största matmarknad.
– Peking står inför ett explosivt och koncentrerat utbrott, trots att den nationella epidemin i princip har stoppats, säger Kinas chefsepidemiolog Wu Zunyou till tidningen People’s Daily.

Tidigare under dagen rapporterade AP att det rörde sig om 49 nya bekräftade fall i Kina, varav 36 i Peking. Men under WHO:s presskonferens presenterades hela 100 nya fall i Kinas huvudstad – däremot har inga nya dödsfall har inrapporterats.

– Det måste undersökas och kontrolleras, säger WHO:s chef för krisberedskap Mike Ryan på presskonferensen.

Fallen i Peking spåras till en grossistmarknad som förser huvudstaden med kött och grönsaker. Utbrottet är det största i Kina på två månader.

Utbrottet får myndigheterna att åter skärpa restriktionerna. Bland annat ställs återstarten av vissa skolor in och matmarknader stängs. Enligt CNN har 11 bostadsområden närmast grossitmarknaden satts i så kallad lockdown. Minst 10 kinesiska städer har också uppmanat sina invånare att inte resa till Peking.

Myndigheterna i Peking uppger att viruset som orsakat det nya utbrottet är av en annan typ än det som låg bakom det ursprungliga utbrottet och sannolikt har samma genstam som det virus som härjat i Europa de senaste månaderna. Det är fortfarande oklart om virustypen har spridit sig till Peking via resande eller mattransporter.

Importerad lax tros ha spridit virus

Enligt den nationalistiska kinesiska tidningen Global Times så ska spår av viruset ha funnits på skärbrädor som använts för importerad lax. Enligt Financial Times har nyheten lett till att många skyller det nya utbrottet på matimport och flera livsmedelsbutiker ska nu ha plockat bort lax från hyllorna.

Rapporterna om att importerad mat kan ha spridit smittan har drivit på tesen om att viruset inte har sitt ursprung i Kina utan att det istället ska ha kommit in via utlänningar.

I början av pandemin införde Peking stränga smittskyddsrestriktioner och fram till det senaste utbrottet lyckades staden gå 50 dagar utan ett nytt fall. 

Kina har antagit en ”nolltolerans” mot nya virusfall och områden som har rapporterat smitta har snabbt spärrats av. I maj sattes flera orter i norra Kina i karantän efter att ett fåtal coronafall upptäckts.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet