Cyberhemvärn kan vara ett sätt att möta ökat hot

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är ett av världens mest digitaliserade länder – men vårt försvar mot it-attacker anses bristfälligt, konstaterades det nyligen i en rapport från Totalförsvarets forskningsinstitut.

Ett förslag för att stärka vår motståndskraft är att göra som Estland – där man har etablerat ett frivilligt cyberhemvärn.

– Det är inte möjligt att kopiera rakt av. Varje land måste hitta sin väg och välja den lösning som passar bäst. Vad vi kan göra är att dela med oss till er om vad vi gjort rätt och fel, säger Andrus Padar, befälhavare inom det estländska cyberhemvärnet till SVT Nyheter.

Flera partier positiva

Hittills är Centerpartiet det enda riksdagsparti som aktivt drivit frågan om ett cyberhemvärn i Sverige. Men SVT Nyheter har frågat samtliga övriga partier i riksdagen och flera av dem är tydligt positiva till idén och inget parti avfärdar den.

– Det viktiga nu är att vi får med det i försvarsberedningen rapport som sedan kommer ligga till grund för nästa försvarsbeslut om inriktningen från 2020 och framåt, säger Daniel Bäckström, försvarspolitisk talesperson för Centerpartiet.

Den beredningens försvars- och säkerhetspolitiska rapport ska lämnas till regeringen senast den 14 maj.

Bygga på intresse

Men ett cyberhemvärn ska alltså till största delen bygga på ett intresse från it-specialister, som till vardags jobbar civilt inom det privata näringslivet eller på andra myndigheter än Försvarsmakten. Hur stort intresse det finns för detta är så klart svårt att avgöra, men SVT Nyheter har träffat it-säkerhetskonsulten Anders Aro som visade sig positiv till idén.

– Jag tycker det låter intressant. Och jag tror att det är nödvändigt att samverka.

Se mer i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.