Den brittiska cybersäkerhetsmyndigheten GCHQ övar cyberförsvar. Enligt uppgifter till SVT innehåller försvarsberedningens rapport planer på en svensk motsvarighet. Foto: AP//Alastair Grant

SVT Nyheter erfar: Centrum för cybersäkerhet med i försvarsberedningens rapport

Uppdaterad
Publicerad

Svensk cybersäkerhet anses bristfällig och det övergripande ansvaret för den vilar på flera olika myndigheter. Men i den rapport som försvarsberedningen snart lämnar till regeringen har partierna enats om att samla krafterna i ett cybersäkerhetscentrum efter brittisk modell erfar SVT Nyheter.

I en färsk rapport från Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, om Kinas allt mer omfattande cyberspionage slår man inte bara fast att Sverige är ett attraktivt mål, man konstaterar också att Sverige ses som ett land med ett bristfälligt cyberförsvar.

Hittills har Sverige haft ansvaret för cyberförsvaret utspritt på flera olika myndigheter och krav på att fokusera ansvaret har rests från olika håll. I regeringsförklaringen i januari sa statsminister Stefan Löfven (S) att ett nytt nationellt cybersäkerhetscenter ska inrättas.

Följa brittisk modell

SVT Nyheter har tidigare kunnat berätta att FRA, Säpo, Försvarsmakten och MSB fått i uppdrag att utreda hur ett center skulle kunna byggas upp. Och nu erfar SVT Nyheter att partierna i försvarsberedningen har enats om att detta ska ingå i den rapport som beredningen ska lämna till regeringen senast den 14 maj och som kommer ligga till grund för nästa försvarsbeslut om inriktningen från 2020.

Det nya cybersäkerhetscentret ska följa brittisk modell och samla personal från FRA, Must, Säpo och MSB under ett tak och enligt vad SVT Nyheter erfar är det FRA som i försvarsberedningens rapport ges det överordnade ansvaret för verksamheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.