Kristdemokraternas försvarspolitiske talesperson Mikael Oscarsson menar att frågan faller mellan stolarna när sju myndigheter delar på ansvaret. Foto: Håkan Claesson/SVT

Cyberhotet kräver mer fokuserat försvar

Uppdaterad
Publicerad

Cyberhotet mot Sverige och bland annat elnätet kräver att myndigheterna fokuserar betydligt bättre. Bland andra Kristdemokraterna vill se ett svenskt cybersäkerhetscentrum likt det i Storbritannien.

Experter hävdar att cyberangrepp mot Sverige kommer inträffa i stor skala. Orsaken är att det finns stora säkerhetshål som kan utnyttjas av statliga aktörer eller kriminella intressen.

Från politiskt håll kommer nu krav på att svenska myndigheter måste fokusera mot cyberhot.

– I Sverige är det sju myndigheter som delar på ansvaret. Det faller mellan stolarna och det blir inte bra. Det är hög tid att vi gör som i Storbritannien och skapar ett center för Cybersäkerhet istället för att dela upp det på en massa myndigheter, säger Mikael Oscarsson, försvarspolitisk talesperson för Kristdemokraterna.

Utreder plan på nytt center

Regeringen har också hörsammat kraven som kommit, och i regeringsförklaringen i januari sa Stefan Löfven att ett nytt nationellt center ska inrättas. Enligt uppgift till SVT Nyheter så utreder nu FRA, Säpo, Försvarsmakten och MSB hur ett center ska byggas upp. Det arbetet ska börja presenteras i slutet av mars för regeringen.

Det är fortfarande en öppen fråga vem som ska leda verksamheten, men myndighetscheferna är överens om att det ska ske i samverkan mellan de svenska säkerhetsmyndigheterna, och inte i en fristående myndighet.

I Storbritannien har ett nationellt center inrättats som fått ansvar för cybersäkerheten, NCSC. NCSC är en del av Storbritanniens FRA och fick överta en rad olika organisationers resurser, något som är känsligt.  

– Det kan vara ett sätt att koncentrera kompetens och ledarskap på det här området. Det kan göra att man får en större kraft i arbetet för att utveckla metoder och för att hela tiden bli bättre på att försvara sig i de här sammanhangen, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.