Foto: Scanpix

”Inte bara rika drabbas när Cypern ska räddas”

Uppdaterad
Publicerad

”Cyperns landmassa är oförändrad men invånarnas möjligheter att försörja sig har krympt” skriver Peter Rawet i sin kommentar till nattens uppgörelse.

När cyprioterna vaknade till en ny dag fanns det ett räddningspaket för deras krisande banker. Men det var nog inte med glädje de som fortfarande har något jobb gjorde sig i ordning för en ny dag. Det som blir kvar på Cypern efter denna ”räddning” kan bli svårt att livnära sig på. För resten av Europa har sättet Cypern behandlats på skickat ut en kraftfull signal av osäkerhet.

Välutbildade kan lämna landet

Borta är den näst största banken Laiki, också kallad det nu närmast ironiska namnet Popular Bank of Cyprus. Borta är stora delar av de större kontona i tidigare nämnda bank och i landets största bank, Bank of Cyprus. Med dessa banker åker också Cyperns karriär som bank och skatteparadis ut.

Bankskatten på Cypern

Nu är det ”back to basics” som gäller – tillbaka till halloumi (typisk grillost) och stränder. Risken är nu överhängande att välutbildade cyprioter lämnar landet. Lettland som av ekonomer framställts som en framgång har i stålbadet efter sin bankkris fått se hur tio procent av befolkningen lämnat landet, oftast de unga och välutbildade.

Inte bara rika som drabbas

Visserligen hedrade till slut Cyperns långivare den europeiska insättargarantin. En garanti som skall skydda konton med upp till 100.000 euro, motsvarande 830.000 kronor. Konton som de tidigare genom att kalla indragningen för, skatt, rundat.

Men vanliga sparare kan ändå drabbas då kanske deras pensionssparande indirekt har placerats i dessa banker. Det går alltså inte att dra en klar linje som visar att det bara är de rika som direkt drabbas när cyprioterna skall vara med och betala i räddningen av landet.

Besvärande signaler

Till resten av Europa har två besvärande signaler skickats ut:

– Dina besparingar är inte skyddade, kanske inte ens om du har insättargaranti.

och:

– Euron är definitivt inte ett ”evigt” förbund som det utlovades vid bildandet. Länder kan komma att lämna eller bli utsparkade ur valutasamarbetet.

Men cyprioterna hade inget alternativ till detta ”räddningspaket”. En fiktiv pistol var riktad mot deras tinning. Utan EU-pengarna skulle landet gå under ekonomiskt och nästa flyg till ön skulle inte ha varit lastat med charterturister, utan med förnödenheter från Röda Korset.

Cyperns landmassa är oförändrad men invånarnas möjligheter att försörja sig har krympt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bankskatten på Cypern

Mer i ämnet