Valmyndigheten ska återkomma till talman Andreas Norlén senast den 10 januari. Foto: Anders Wiklund/TT

Då får talmannen besked om extra val: ”En stor utmaning”

Publicerad

Sverige går allt närmare ett extra val. Talman Andreas Norléns målsättning är att en tredje och eventuell fjärde omröstning om statsministerposten ska genomföras i januari. Misslyckas dessa blir det ett extra val.
Senast den 10 januari ska Valmyndigheten ge besked till talmannen om ett lämpligt datum för när ett sådant kan genomföras.

Det ser inte ut att bli någon lugn och ro under jul och nyår för riksdagens partiledare. På onsdagen meddelade Andreas Norlén att hans mål är att riksdagen ska rösta om en ny statsminister den 16 januari. Misslyckas den sker en fjärde och sista omröstning den 23 januari.

Och om även den faller går talmannen vidare med att planera ett extra val som – om hans tidsplan håller – måste hållas senast söndagen den 21 april.

Nu har Valmyndigheten fått i uppdrag av talmannen att återkomma om vad som kan vara ett passande datum för ett extra val, sett till själva genomförandet. Sen är det upp till talmannen att bestämma valdag i samråd med myndigheten.

Ska ge besked 10 januari

I ett mejl till SVT Nyheter skriver Valmyndighetens pressekreterare Jenny Stad att de ska återkoppla till talmannen senast den 10 januari om vilket datum som skulle kunna passa:

”Talmannen har nu bett Valmyndigheten att ta fram ett underlag för planeringen av ett extra val med kortast möjliga tidsplan i det fall ett fjärde förslag till statsminister faller i kammaren. Vi ska återkoppla vår bedömning till talmannen senast den 10 januari och vill inte föregripa den processen”.

Myndigheten: ”En stor utmaning”

Utöver ett eventuellt extra val så planerar Valmyndigheten även inför valet till Europaparlamentet som ska hållas den 26 maj:

”Det är en stor utmaning för valadministrationen att genomföra ett val inom tre månader. Självklart innebär det en extra stor utmaning att vi just nu är mitt inne i planeringen inför Europaparlamentsvalet den 26 maj”, skriver Jenny Stad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.