Dagboken hittades i innerfickan på Andrées kavaj när de döda expeditionsmedlemmarna hittades för 90 år sedan. Den har sedan dess legat inlåst i arkivet på Kungliga Vetenskapsakademien. Foto: Arkiv

Dagboksgåta från polarexpedition kan få lösning

Publicerad

Texten i en dagbok som hittades vid Andrée-expeditionen har på grund av mögel hittills varit oläslig. Men nu kan gåtan över vad det sista som skrevs av expeditionsmedlemmarna få en lösning, rapporterar Vetenskapsradion.

Dagboken hittades i innerfickan på Andrées kavaj när de döda expeditionsmedlemmarna hittades för 90 år sedan. Den har sedan dess legat inlåst i arkivet på Kungliga Vetenskapsakademien, men har nu avbildats med hjälp av bland annat röntgen och infrarött, synligt och ultraviolett ljus.

– Jag har läst saker som ingen annan har läst förut, säger läkaren och författaren Bea Uusma, som fördjupat sig i Andréexpeditionen, till Vetenskapsradion.

Andrées polarexpedition var ett svenskt misslyckat försök att år 1897 nå Nordpolen med vätgasballong. Ingenjören Salomon August Andrée, Knut Frænkel och Nils Strindberg, dog under expeditionen och deras kvarlevor hittades år 1930 på Vitön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.