Stefan Löfven besökte platsen för attacken samma kväll. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Poliskälla: Stefan Löfven stod bara 300-400 meter från sprängladdningen

Uppdaterad
Publicerad

Fyra människor dödades och flera skadades i terrordådet i centrala Stockholm. Som SVT Nyheter kunde avslöja fanns det dessutom sprängmedel i den lastbil som användes vid dådet. Nu kommer uppgifter som säger att sprängmedlet fanns kvar i lastbilen, samtidigt som statsminister Stefan Löfven hedrade offren på Drottninggatan – bara 300-400 meter från lastbilen. Det uppger en poliskälla för SVT Nyheter. Polisen säger att föremålet i lastbilen var konstaterat som ofarligt långt innan Stefan Löfven kom till Drottninggatan.

Strax före klockan 15 på fredagseftermiddagen den 7 april körde en lastbil in i en folkmassa på Drottninggatan i centrala Stockholm.

Fyra personer har bekräftats döda och tio personer vårdas fortfarande på sjukhus. En 39-årig man från Uzbekistan har anhållits på sannolika skäl misstänkt för terrorbrott.

Statsministern hedrade de döda

Vid klockan 22-tiden på fredagskvällen hedrade Stefan Löfven de drabbade genom att lägga blommor på Drottninggatan.

Samtidigt som statsministern uttryckte sin sorg jobbade räddningstjänst och polis med att bryta sig in i lastbilen, där man sedan anträffade en hemmagjord bomb – bara 300-400 meter från Stefan Löfven, uppger en poliskälla för SVT Nyheter.

– Det här visar på att man inte har lyckats förstå allvaret i vad som skett, säger poliskällan.

Stärkta misstankar

Under lördagen höll rikspolischef Dan Eliasson en presskonferens där Eliasson säger att misstankarna mot den man som anhållits har stärkts under utredningen.

– Ingenting säger att vi har fel person, säger han.

Enligt rikspolischefen är det ännu oklart vad det är som påträffats i lastbilen, han beskriver det som ”en anordning som inte hör hemma där”.

– Om det är en bomb eller någon annan typ av brandfarlig anordning vet vi inte. Det pågår teknisk undersökning, säger Dan Eliasson.

”Platsen är inte säker”

Flera poliskällor har tidigare berättat för SVT Nyheter att föremålet ska röra sig om en hemmagjord bomb som placerats i en väska. Enligt källorna detonerade aldrig bomben, men gärningsmannen ska ha bränt sig på den.

– Sveriges högsta ledare går fram till en plats för att hedra, en plats som inte är säker, säger poliskällan.

Polismyndighetens presschef Sara Kvarnström säger till TT att bomben var uppenbart ofarlig vid det tillfälle när Stefan Löfven fanns i närheten.

– Delar av något som möjligen kan ha varit en hemmagjord bomb observerades och var uppenbart ofarlig vid tillfället för det sök som nationella bombskyddet gjorde i anslutning till släckningsarbetet av bilen, säger Polismyndighetens presschef Sara Kvarnström.

– Det var alltså långt innan statsministern var där.

Säpo hade uppgifter om mannen

Säpochefen Anders Thornberg säger att den gripne mannen inte förekommer i några aktuella ärenden hos Säpo. Däremot finns underrättelser från i fjol.

-– Uppgifterna gick inte att belägga, säger Thornberg.

Terrorexperten Hans Brun säger till SVT att det är ett viktigt steg framåt att en person är anhållen.

– Han kommer säkert att begäras häktad inom de närmsta dagarna och då får vi veta mer om honom. Vi får namn, bakgrund och en bättre bild av personen, säger han.

”Hade onda avsikter”

Senast klockan 12 på tisdag måste vice chefsåklagare Hans Ihrman – som leder förundersökningen – fatta beslut, om den anhållne ska häktas.

Om mannen hade uppehållstillstånd eller inte kommenteras inte.

– Hans historia kommer i andra hand i det här läget. Nu handlar det om att stärka bevisningen, säger Hans Ihrman.

Man svarar inte heller på frågor om uppgifter som cirkulerar om att mannen i förhör ska ha erkänt att han är skyldig.

– Vi vet inte riktigt hans avsikt och hur många han hade för avsikt att döda. Men han hade uppenbarligen onda avsikter, säger Dan Eliasson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet