Pompeo uttrycker sitt stöd till Danmark på Twitter. Foto: Jung Yeon-je

Danmark får stöd av USA och Storbritannien

Uppdaterad
Publicerad

USA och Storbritannien visar nu sitt stöd till den danska regeringen efter att en man gripits misstänkt för att ha planerat ett attentat mot exiliranier i landet.

På Twitter gratulerar USA:s utrikesminister Mike Pompeo Danmarks regering för det gripande som skett i Göteborg under tisdagen:

”Vi gratulerar den danska regeringen för gripandet av en lönnmördare som arbetar för den iranska regimen. I nästan 40 år har Europa varit en måltavla för terrorattacker sponsrade av Iran. Vi uppmanar våra allierade och partners att fullt ut konfrontera Irans hot mot fred och säkerhet”, skriver han.

Mannen greps av Säpo på begäran av dansk säkerhetstjänst.

Storbritannien fördömer

Även Storbritanniens premiärminister Theresa May uttrycker sitt stöd till Danmark. I samband med det nordiska ministermötet i Norge, dit hon var inbjuden som gäst, säger hon att det är viktigt att det nu skickas ett mycket tydligt budskap till ”illasinnade statliga aktörer”.

– Storbritannien kommer självklart utan omsvep att fördöma alla former av försök till angrepp från utländska aktörer på europeisk mark, säger Theresa May.

Iran förnekar alla anklagelser om ett planerat attentat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.