Danska polisen: ”Iransk underrättelsetjänst planerade attentat”

Uppdaterad
Publicerad

Dansk polis misstänker att iransk säkerhetstjänst planerat ett attentat i Danmark. En person har gripits i Göteborg, misstänkt för flyktingspionage och förberedelse till mord.

I slutet av september stängde dansk polis Öresundsbron och flera andra förbindelser inom landet. Anledningen var att polisen misstänker att iransk säkerhetstjänst planerat att utföra ett attentat i Danmark mot en person som själv har iranska kopplingar.

– Jag förstår att många upplevde situationen som frustrerande och att vi inte kunde berätta någonting. Men just då handlade allt om att skydda den person som vi övervakade. Nu kan vi berätta lite mer, sade Finn Borch Andersen, chef för dansk säkerhetstjänst (PET) under en presskonferens på tisdagen.

Polisinsatsen 28 september

Konkreta hot mot en person

Enligt PET-chefen har de haft bevakning på en person från den iranska gruppen ASMLA (Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz som är en självständighetsrörelse från sydvästra Iran) sedan i våras efter att man fått information om konkreta hot mot personen.

Det var ett markant hot som fortfarande är aktuellt och danska säkerhetstjänsten har under en tid samarbetat med svensk och norsk säkerhetstjänst kring ärendet.

– Att en utländsk säkerhetstjänst planerar ett attentat i Danmark är en mycket ovanlig och allvarlig situation, säger Finn Borch Andersen.

En person sitter anhållen

En person som är norsk medborgare med iransk bakgrund har också gripits i Göteborg, den 21 oktober, och sitter nu anhållen i Köpenhamn misstänkt för flyktingspionage och förberedelse till mord. Det bekräftar Säpo för SVT Nyheter.

– På begäran av den danska säkerhetstjänsten PET har vi gripit en person misstänkt för brott som ska ha begåtts i Danmark, säger Karl Melin, presschef på Säpo.

– Det är resultatet av ett intensivt samarbete under en tid mellan säkerhetstjänsterna i Norge, Danmark och Sverige, säger Karl Melin.

Den gripna personen förnekar brott.

Danska säkerhetstjänsten hade fått upplysningar om att en person hade övervakat en fastighet som tillhörde gruppen ASMLA, kort innan man stängde ner Själland.

– Vi antog att den informationen pekade på att ett attentat på dansk mark var på gång, säger Finn Borch Andersen och tillägger att mannen som sitter anhållen misstänkts för att ha utfört rekognisering inför attentatet, men behöver inte nödvändigtvis vara den som skulle utföra det.

Kallar hem ambassadör

Vid en presskonferens under tisdagskvällen meddelar Danmarks utrikesminister Anders Samuelsen att man kallar hem landets ambassadör från Irans huvudstad Teheren.

– Det är ett mycket allvarligt diplomatiskt steg, säger Anders Samuelsen.

Utrikesministern beskriver de misstänkta planerna på en attack som ”fullständigt oacceptabla”. Det danska utrikesdepartementet har även haft ett möte med Irans ambassadör i Danmark under tisdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisinsatsen 28 september

Mer i ämnet