All trafik från Själland stängdes av på fredagseftermiddagen. Foto: DR Nyheter

Dansk polis: Tror vi hittat efterlysta svenska bilen

Uppdaterad
Publicerad

Flera bro- och färjeförbindelser stängdes av under fredagen och dansk polis efterlyste en bil med flera gärningsmän inblandade i ”grov kriminalitet”. På fredagskvällen sa polisen att de tror sig ha hittat bilen. En omfattande polisinsats pågår fortfarande i Danmark och polisen ska ha slagit till mot en gård.

Öresundsbron stängdes klockan 13.51 på fredagen på grund av en ”speciell händelse”. Två timmar senare öppnades åter bron. Vad den speciella händelsen bestod av var länge oklart.

Efterlyser svensk bil

Köpenhamnspolisen bekräftade senare att de letade efter en svart Volvo V90. De meddelade att allmänheten inte ska närma sig bilen om man ser den utan man ska slå larm till polisen. I bilen befinner sig tre personer, med kopplingar till grov kriminalitet. Bilen är en stöldanmäld hyrbil.

Polisinsatsen 28 september

– Brottsplatsen är Malmö airport och bilen ska ha försvunnit den första augusti, säger Anna Göransson, presstalesperson på polisen.

Uthyrningsföretaget Hertz bekräftar för SVT att bilen hyrts från dem.

– I övrigt samarbetar vi med polisen och lämnar inga ytterligare kommentarer, säger Hertz' marknadschef Anders Tärnell till SVT.

Upprättat vägspärrar

Under en presskonferens på fredagkvällen sa polisen att de har hittat en bil som man menar är den de letade efter. Men de vill inte bekräfta om de har hittat de eftersökta personerna.

Svensk polis på plats vid betalstationen på Lernacken i Malmö Foto: Johan Nilsson/TT
– Polisen har upprättat vägspärrar i höjd med Kastrup och kontrollerar alla fordon som åker mot Sverige, sa SVT Nyheters utsände Mikael Nilsson på fredagen. Foto: Mikael Nilsson

Beväpnad polis kontrollerade fordon i anslutning till Kastrup, Köpenhamns flygplats under fredagen, enligt Danmarks Radio. De genomsökte också tågen.

Enligt DR Nyheter fortsatte bilköerna att växa på grund av kontrollerna. Köerna mot Sverige uppgavs vara fyra kilometer långa. På övriga ställen på Själland är köerna mellan 10 och 30 kilometer långa. Klockan 20 på fredagskvällen meddelade polisen att samtliga kontroller upphävdes.

Enligt polisen finns det ingen anledning för allmänheten att vara orolig och de hoppas att folk har överseende med fredagens avstängningar.

Polisen vill inte kommentera ifall personerna de letar efter kommer från Sverige.

Dansk polis kontrollerar samtliga fordon. Foto: Mikael Nilsson

Säpo är informerad

Säkerhetspolisen i Sverige berättar för SVT Nyheter att samtal förs myndigheterna emellan.

Är ni inkopplade i sökinsatsen som dansk polis genomför?

– Det är en dansk polisinsats och vi har varit i kontakt med danska myndigheter för att bli informerad om händelsen, säger Nina Odermalm Schei, kommunikations chef vid Säkerhetspolisen.

Har det fått er att vidta särskilda åtgärder på svensk mark?

– När det gäller det operativa arbetet går vi aldrig in på några detaljer.

Tillslag mot gård

Polisen har nu upprättat en mobil ledningscentral nära Espe på Fyn och har en stark närvaro i området, skriver Ekstrabladet. Under fredagskvällen slog polisen också till mot en gård. Boende uppger för tidningens utsända fotograf att fyra–fem smällar hördes i samband med att polisen gick in på tomten, med både civil och uniformerad personal.

Riad Tolba, presstalesperson för Köpenhamnspolisen, vill inte kommentera insatsen.

– Men jag kan säga att vi har insatser runt om i landet, säger han till Ekstrabladet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisinsatsen 28 september

Mer i ämnet