”Det är verkligt betydande steg”, säger Danmarks utrikesminister Anders Samuelsen. Foto: TT/Mikael Nilsson

Efter terrorplanen i Danmark – EU-sanktioner mot iranier

Uppdaterad
Publicerad

EU inför sanktioner mot två iranier och en del av den iranska underrättelsetjänsten med anledning av attentatsplanerna mot exil-iranier i danska Ringsted i fjol. Även i Nederländerna anklagas Iran för att ligga bakom politiska mord.

– Det är verkligt betydande steg. Det finns inte några andra underrättelsetjänster som står på EU:s terrorlista, konstaterar Danmarks utrikesminister Anders Samuelsen på väg in till det EU-ministermöte i Bryssel där beslutet formellt ska fattas.

Sverige har redan gett tummen upp för åtgärderna.

– Jag kan inte gå in på de exakta skälen, men det är ett beslut som svenska regeringen har fattat och som nu tas av EU i fullt samförstånd, säger EU- och handelsminister Ann Linde (S) på väg in till mötet i Bryssel.

Enligt tidningen Jyllands-Posten rör det sig om en underrättelsechef och en före detta diplomat som nu hamnar på sanktionslistan.

Enligt den danska säkerhetspolisen, PET, planerades en attack i Danmark mot medlemmar i en iransk separatistgrupp. Attacken avvärjdes via en stor polisinsats i slutet av september. En norsk-iranier greps senare i Göteborg, misstänkt för att delaktighet i planerna.

Händelsen i höstas

Det var i slutet av september dansk polis stängde Öresundsbron och flera andra förbindelser inom landet. Anledningen var att polisen misstänkte att iransk säkerhetstjänst planerat att utföra ett attentat i Danmark mot en person som själv har iranska kopplingar.

Enligt Finn Borch Andersen, chef för dansk säkerhetstjänst (PET) hade de haft bevakning på en person från den iranska gruppen ASMLA (Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz som är en självständighetsrörelse från sydvästra Iran) sedan våren 2018, efter att man fått information om konkreta hot mot personen.

Finn Borch Andersens kommentar i höstas

– Att en utländsk säkerhetstjänst planerar ett attentat i Danmark är en mycket ovanlig och allvarlig situation.

– Vi antog att den informationen pekade på att ett attentat på dansk mark var på gång, säger Finn Borch Andersen och tillägger att mannen som sitter anhållen misstänkts för att ha utfört rekognisering inför attentatet, men behöver inte nödvändigtvis vara den som skulle utföra det.

Även i Nederländerna anklagas Iran för att ha legat bakom attacker mot exiliranier.

”Underrättelsetjänsten har hittat tydliga tecken på att Iran varit inblandat i likviderandet av två nederländska medborgare med iransk bakgrund i Almere 2015 och Haag 2017”, skriver utrikesminister Stef Blok i ett meddelande till parlamentet enligt AFP.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.