Öresundsbron stängdes av i riktning mot Sverige. Foto: Mikael Nilsson

Trasig antenn orsakade massivt polispådrag

Uppdaterad
Publicerad

Tungt beväpnad polis spärrade av liten by på danska Fyn samma kväll som den stora polisaktionen på Själland i slutet av september. Men informationen som låg bakom det stora pådraget visade sig vara fel.

Fredagen den den 28 september blev den lilla byn Espe på Fyn med drygt 500 invånare blockerad av poliser. Flera vittnen beskrev för tidningen BT att de sett poliser med maskingevär och andra liggandes på mage i gräset. Aktionen pågick samtidigt som stora delar av Själland och broarna mot Sverige och över bälten stängdes av och anledningen var att danska säkerhetstjänsten PET hade misstanke om att att iranska säkerhetstjänsten var på väg att utföra ett attentat mot exiliranier i Danmark.

Svenskregistrerad bil på fel plats

Ett av polisens fokus var att man trodde att de eftersökta personerna körde en svenskregistrerad Volvo och idag meddelar Köpenhamns polis att samma bil var anledningen till det stora pådraget i byn Espe på Fyn, något som visade sig vara fel.

När avspärrningarna över Själland togs bort fortsatte den stora aktionen i byn och polisen var kvar hela natten. Enligt Köpenhamns polis hade man fått upplysningar om att bilen hade befunnit sig i Espe, men idag förklarar de att en defekt på bilens antenn hade påverkat gps-utrustningen så att det såg ut som att bilen hade befunnit sig i byn, vilket alltså inte stämde.

Tackar invånarna

Nu tackar polisen invånarna i byn för deras förståelse och upplyser samtidigt att ärendet med personerna i Volvon fortfarande utreds och hänger ihop med misstanke om ekonomisk brottslighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.