Kvinnor som sörjer efter ett terrordåd i Iran i september i år.” Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz” påstås ligga bakom dådet, konstaterar mellanösternexperten Rouzbeh Parsi (t.h). Foto: Ebrahim Noroozi, TT/Privat

Experten: De har tagit på sig bombningar i Iran

Uppdaterad
Publicerad

En paraplyorganisation som vill att provinsen Kuzestan i Iran ska bli självständig. Det är gruppen som dansk säkerhetspolis pekat ut som måltavla för det misstänkta iranska attentatsförsöket i Danmark.

Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz (ASMLA), har sitt fäste i provinsen Khuzestan, vid gränsen till Irak. De tre exiliranier som av dansk polis misstänks vara utsatta för dödshot av den iranska säkerhetstjänsten har koppling till denna organisation.

– Personerna som sitter i Danmark säger sig tillhöra en grupp som ingår i den här paraplyorganisationen, säger Rouzbeh Parsi, chef för Mellanöstern- och Nordafrikaprogrammet på Utrikespolitiska institutet.

Polisinsatsen 28 september

I provinsen som gruppen vill bryta loss finns huvuddelen av Irans oljekällor, vilket många inom gruppen anser inte kommer lokalbefolkningen till godo. De anser även att den arabisktalande minoriteten diskrimineras av centralregeringen i Teheran.

– ASMLA är en organisation som påstår sig representera den arabisktalande delen av befolkningen – som utgör en minoritet i landet, säger Parsi.

Anklagas för dåd i Iran

Anledningen till att danska staten skyddar personerna är just på grund av deras engagemang i rörelsen. Den planerade attacken kan enligt Parsi ses som en slags hämndaktion då gruppen anklagas för att ha utfört ett dåd i Iran i september, då flera civila och militärer minste sina liv.

– Organisationen har tidigare tagit på sig bombningar som ägt rum i Iran, men det var för över tio år sedan, vad jag vet, säger Rouzbeh Parsi.

Minoriteter utnyttjas

Finansieringen tros även komma från utländska makter. Enligt Parsi finns det många fall i Mellanöstern där minoriteters missnöje har utnyttjats på det sättet.

– Den iranska staten har bland annat anklagat Saudiarabien för att ha bidragit med pengar till sådana grupper.

Men varför planerar Iran en attack mot en grupp i Danmark?

– I princip alla stater i varierande grad känner behov att svara när man blir attackerad. Man vill slå till mot de man tror sig vara ansvarig för terrordådet i Iran, säger Rouzbeh Parsi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisinsatsen 28 september

Mer i ämnet