EU:s utrikeschef Federica Mogherinis taleskvinna, Maja Kocijancic, säger att man fördömer alla hot mot EU:s säkerhet. Foto: Aris Oikonomou/AFP/TT

Danmark: Europa måste markera mot Iran

Uppdaterad
Publicerad

Iran bedriver olagliga aktiviteter i fler länder, inte bara i Danmark. Europa måste därför gemensamt protestera mot regeringen i Teheran, anser Danmarks statsminister.

EU:s svar är att unionen fördömer alla hot mot EU:s säkerhet.

– Det är ovanligt att man går ut offentligt med att en främmande stat bedriver olovlig underrättelseverksamhet, säger Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen på en pressträff i Oslo med Nordiska rådets regeringschefer.

– Det är för att vi ser på det med mycket stort allvar och behöver visa för Iran att vi vet vilka aktiviteter som pågått och att vi inte finner oss i dem, säger han.

Vill ha europeiskt svar

Eftersom Iran ”har olagliga aktiviteter” även i andra länder behövs ett europeiskt svar, anser den danske statsministern, som ska samordna svaret med andra europeiska länder.

På frågan om det internationella avtalet om Irans kärntekniska program ska upprätthållas svarar Lars Løkke Rasmussen ja.

– Det är utmanat eftersom amerikanerna har lämnat det, men jag anser att Europa ska slå vakt om det. Men iranierna måste förstå att det inte innebär ett klartecken för den typ av aktiviteter som vi har sett.

EU fördömer alla hot

EU-kommissionen inväntar fortfarande full klarhet i vad som har skett i Danmark.

– Vi har kontakt med danska myndigheter på flera olika nivåer och kommer att förmedla det vidare till medlemsländerna så fort som möjligt, säger Maja Kocijancic, taleskvinna för EU:s utrikeschef Federica Mogherini, på en presskonferens i Bryssel.

Rent allmänt fördöms samtidigt vad som skett.

– Vi fördömer alla hot mot EU:s säkerhet, tar alla händelser på allvar och står solidariskt vid Danmarks sida, säger Kocijancic.

Stefan Löfven avvaktar

Stefan Löfven (S) som också är på plats i Oslo svarar att Sverige följer fallet nära tillsammans med Danmark, men anser sig behöva veta mer innan han tar ställning till några åtgärder. SVT Nyheter har sökt utrikesminister Margot Wallström för en kommentar.

Dansk underrättelsetjänst gick i tisdags ut med uppgifterna att en norsk medborgare med iransk bakgrund gripits i Göteborg den 21 oktober misstänkt för att tillsammans med iransk säkerhetstjänst ha planerat ett attentat mot tre exiliranier i Danmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.