Svensk polis på plats vid betalstationen på Lernacken i Malmö under fredagens polisjakt. Foto: Johan Nilsson/TT

Dansk polis efter jakten: Rör sig om två olika ärenden

Uppdaterad
Publicerad

Den danska polisen arbetar med två olika ärenden, som man från början trodde var samma, berättade polischef Jörgen Bergen Skov under en presskonferens på lördagen. Ett dödshot mot flera personer uppges vara orsaken till att stora delar av Danmarks stängdes av på fredagen, meddelar den danska polisen.

Bilen som söktes och hittades hade ingen direkt koppling till hoten, men personerna i den kopplas till annan grov brottslighet.

Danska polisen jagade på fredagen en svenskregistrerad Volvo V90 som var uthämtad på Malmö Airport. Polisinsatsen, som stängde samtliga förbindelser till Sverige och Tyskland, beskrevs som den största människojakten i dansk historia.

Polisinsatsen 28 september

Tre män som ska ha färdats i bilen misstänks ha koppling till ”allvarlig kriminalitet”. Bilen hittades i går och ska undersökas av polisens tekniker. Två personer med kopplingar till bilen greps, men har sedan dess försatts på fri fot.

På lördagen berättade polischef Jörgen Bergen Skov att polisen trodde bilen hade koppling till ett ärende den danska säkerhetspolisen Pet jobbar med.

– Pet har under en tid arbetet med ett fall där några personer hotats till livet, säger Jörgen Bergen Skov på en hastigt utlyst presskonferens i Köpenhamn.

”Ingen anledning till oro”

Den efterlysta bilen sågs utanför de hotade personerna. När polisen tog kontakt med personerna i bilen stack de i väg i hög fart.

– Det gjordes på ett sådant sätt att polisen bestämde sig för att dra sig tillbaka, spärra trafiken och upprätta vägspärrar, säger han som förklaring till den stora insatsen som bland annat stängde broar och stoppade tåg- och färjetrafik.

– Det betyder att deras färd inte har något att göra med säkerhetsoperationen, utan att det har en koppling till annan kriminalitet, säger han om personerna som färdades i bilen.

De hotade personerna är i säkerhet och polisen vill inte kommentera den utredningen närmare. Allmänheten har ingen anledning till oro i detta fall, det är enskilda personer som hotats till livet, berättar Bergen Skov.

Han anser att dansk polis har fått god träning i att agera i akuta händelser efter bland annat omfattande gängkriminalitet.

– Det är vi riktigt bra på, att agera från första stund.

Jorgen Bergen Skov ber också om ursäkt för om någon känt oro eller upplevt obehag i samband med den stora insatsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisinsatsen 28 september

Mer i ämnet