Danske Bank bekräftar nu att man har kontaktats av USA:s justitiedepartement, som utreder möjligt straffrättsligt ansvar för misstänkt penningtvätt på bankens filial i Tallinn. Foto: Jacob Gronholt-Pedersen/Reuters

Danske Bank utreds av amerikanska myndigheter

Uppdaterad
Publicerad

Danske Banks aktie faller på Köpenhamnsbörsen. Detta efter att de bekräftat att de utreds av amerikanska myndigheter kring penningtvätt i Estland.

Danske Bank bekräftar nu att man har kontaktats av USA:s justitiedepartement, som utreder möjligt straffrättsligt ansvar för misstänkt penningtvätt på bankens filial i Tallinn.

Sedan tidigare är det känt att myndigheter i Danmark och Estland utreder Danske Banks inblandning i misstänkt penningtvätt i Estland 2007–2015.

Dessutom ställer banken in sitt planerade återköpsprogram av aktier för 10 miljarder danska kronor, vilket i praktiken innebär att ägarnas utdelning minskas.

Swedbanks aktie rasade

Under onsdagen rasade Swedbanks aktie 5,8 procent på Stockholmsbörsen och även flera andra bankaktier backade.

Bakom nedgångarna spökar misstankar om att fler banker, vid sidan om Danske Bank, kan vara inblandade i den stora penningtvätthärvan i Estland. Något som Bloomberg News rapporterade om.

Oklart om fler är inblandade

Estlands centralbank hävdar dock att medierapporteringen varit vilseledande.

Det är oklart om andra banker är inblandade, men svenska Swedbank har verksamhet i Estland.

Under torsdagen kommenterade Swedbanks vd Birgitte Bonnesen ryktena om penningtvätt i ett pressmeddelande. Hon skriver bland annat att banken har ett systematiskt tillvägagångssätt för att upptäcka ”misstänkta transaktioner” och att banken alltid har nolltolerans mot penningtvätt på alla marknader.

Banken Nordea utreds inte av några myndigheter gällande misstänkt penningtvätt i Baltikum, enligt vad de själva vet. Det skriver en talesperson för banken till Reuters.

SVT har även varit i kontakt med  Ekobrottsmyndigheten som inte vill kommentera om det pågår några utredningar just nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.