Forskare vid John Hopkins-universitetet har skapat en robot som är inspirerad av en kungssnok. Tanken är att roboten ska vara med under räddningsaktioner i framtiden. – Det är ett klockrent exempel på biomimetik, de utvecklar en robot med ett rörelsemönster som liknar en riktig orm, säger Marcus Björling, universitetslektor vid Luleå tekniska universitet.

Därför härmar tekniken djurens beteende

Publicerad

1941 uppfann den schweiziske ingenjören Georges de Mestral kardborrbandet, inspirerad av egenskaperna hos växterna i kardborresläktet. Det är ett av många exempel på biomimetik – en teknik som vi människor använder för att försöka lösa problem och skapa nya produkter genom att studera och härma processer i naturen.

– Djur och växter har haft så lång tid på sig att optimera sitt sätt att fungera. Därför är det intressant för forskare att titta på hur naturen har valt att lösa olika problem, säger Marcus Björling, universitetslektor vid Luleå tekniska universitet.

Nu har forskare vid John Hopkins-universitetet skapat en robot som är inspirerad av en kungssnok. Tanken är att roboten i framtiden ska vara med under räddningsaktioner.

– Det är ett klockrent exempel på biomimetik, de utvecklar en robot med ett rörelsemönster som liknar en riktig orm, säger Marcus Björling, universitetslektor vid Luleå tekniska universitet.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.