En bild ur Korrespondenterna i SVT Play. Foto: SVT

Därför sände vi Korrespondenterna om Boermorden

Publicerad

SVT Nyheter har genom åren bevakat situationen i Sydafrika på en mängd olika sätt och även haft en korrespondent stationerad där. Programmet i Korrespondenterna om morden på vita lantbrukare är alltså en del av SVT:s totala rapportering.

I Sydafrika har i stort sett samtliga större medier på något sätt rapporterat om morden på lantbrukare. När USA:s president Donald Trump, med sina 56 miljoner följare, tidigare i år twittrade om ”ett storskaligt mördande” av lantbrukare tog frågan ytterligare fart.

Redaktionen för Korrespondenterna valde att fokusera på ämnet efter att det fått omfattande uppmärksamhet världen över. Att en grupp svenska högerextremister ser sig som huvudsaklig informationsspridare i ämnet får helt enkelt stå för dem. 

Lantbrukarnas miljö har vi inte skildrat tidigare, enbart talat om dem. Med Boermorden gjorde Korrespondenterna just detta. Det resulterade i ett 30 minuter långt program, kompletterat med en krönika där vi, precis som i programmet, återigen satte mord på lantbrukare i ett större sammanhang.

Avsnittet i Korrespondenterna förklarar att även om morden är få till antalet så har de fått stora konsekvenser, inte minst när beväpnade grupper i landet rustar för inbördeskrig. 

Läs Johan Ripås text om bakgrunden till reportaget

Som journalister har vi ett ansvar att berätta om vad som händer och våra berättelser har olika fokus. Den övervägande responsen på programmet har varit positiv. Vi rapporterar om ett känsligt ämne på ett sätt som gett våra tittare inblick i en för dem okänd värld och avfärdar därmed än en gång de myter som cirkulerar i ämnet.

Se Korrespondenterna om Boermorden i SVT Play

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet