Foto: SVT

Het debatt om SD:s kvinnosyn

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en osande debatt i Agenda om SD:s kvinnosyn mellan SD-ledaren Jimmie Åkesson och jämställdhetsminister Maria Arnholm (FP).

Maria Arnholm har tidigare sagt att det är ”män som hatar kvinnor som driver Sverigedemokraterna”.

– Det är ett av de mest groteska utfallen hittills, sade Jimmie Åkesson.

– Jag står för vad jag har sagt. Flera av dem som byggt upp partiet har kallat kvinnor för horor och afrikaner för apjävlar, sade Maria Arnholm.

– Er kvinnosyn visar sig i er politik men också i ert förhållningsätt och i ert språkbruk, sade jämställdhetsministern.

Inskränka aborträtten

– Ni har en kvinnosyn som är förvånansvärt gammaldags. Ni vill återinföra sambeskattningen. Ni vill avrusta arbetet mot våld i nära relationer. Ni vill inskränka aborträtten. Ni vill avveckla anslagen till jämställdhetsarbetet i skolorna, sade jämställdhetsministern vidare.

– När du gjorde en valfilm inför valet 2010 valde du att låta kvinnor med barnvagnar på ett hotfullt sätt jaga en pensionär, sade Arnholm.

Kvinnor och män är inte likadana

– Vi har olika syn på jämställdhet. Vi vill ha en formell jämställdhet. Män och kvinnor ska ha samma värde och lika rättigheter, sade SD-ledaren.

– Men kvinnor och män är inte exakt likadana. Vi accepterar att män och kvinnor gör lite olika val i livet, att man har lite olika prioriteringar. Det leder till att vi landar i olika arbeten, att vi gör lite olika val, sade han.

– Det är inget konstigt. Det borde inte vara problematiskt, sade Jimmie Åkesson.

Föga förvånande vill inte Jimmie Åkesson kalla sig feminist.

– Det förutsätter att man problematiserar att män och kvinnor gör olika val, sade han.

– Det som är ett problem är att feminister och politiker styr människors vardag i detalj.

Könsrollspoliser

– Människor definieras av sina idéer, intressen och drömmar. Inte av sin etnicitet eller av sitt kön. Politiker ska inte vara könsrollspoliser som du och tala om vad som är typiskt för en kvinna och vad som är typiskt för en man, sade Maria Arnholm.

– Det är precis det ni gör, replikerade Åkesson.

– I dag är det ingen som höjer på ögonbrynen att kvinnor bär långbyxor, att kvinnor kan bli präster, att kvinnor kan bli poliser, att kvinnor spelar fotboll, sade ministern.

– Men så har det inte alltid varit. Om historiens könsrollspoliser fått råda hade det inte varit OK, tillade hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Agenda

Mer i ämnet