Så vill SD locka kvinnorna

Uppdaterad
Publicerad

I Borlänge tror Sverigedemokraterna att man hittat det som ska locka kvinnliga väljare till partiet.

Sverigedemokraterna har gått framåt i opinionen sedan valet men bland de kvinnliga väljarna lyckas partiet betydligt sämre än hos männen.

I den senaste mätningen bryts visserligen den positiva trenden för partiet men siffrorna ligger ändå över valresultatet.

Agenda

Ett problem för partiet är att kvinnor är mindre invandringskritiska än män – ett fenomen som är tydligare i Sverige än i andra länder.

– Det ser vi inte i övriga Europa men det ser vi väldigt starkt i Sverige, säger forskaren Andrej Kokkonen.

Att partiet är dåligt på att locka kvinnliga väljare går inte ihop med partiledaren Jimmie Åkessons plan att partiet på sikt ska utmana om regeringsmakten.

Partiet kan helt enkelt inte växa om man inte lyckas locka fler kvinnliga väljare. 

”Genusforskning är trams”

I Sverigedemokraternas avdelning i Borlänge diskuterar man hur man ska kunna locka kvinnorna att rösta på partiet.

Men intresset är minst sagt begränsat för det som man ofta tänker på när det talas om jämställdhet.

– Genusforskning och sånt är trams. Det är inte där jämställdheten finns, säger Marie Edenhager, ordförande för Sverigedemokraterna i Borlänge.

Brukssamhälle och 50-tal

Man kan säga att den sverigedemokratiska kvinnosynen passar väl in i partiets längtan efter ett svunnet Sverige.

Det handlar om ett Sverige i bleka 50-talsfärger, där de flesta var ganska lika – utom kvinnor och män förstås.

Det är kanske den bilden som Sverigedemokraterna hoppas ska locka kvinnorna i Borlänge.

Tryggheten, säkerheten på gator och torg, är en av frågorna som SD i Borlänge hoppas ska få fler kvinnor att rösta på partiet.

– Det är den gamla synen. Mannen går till bruket och kvinnan är hemma och tar hand om barnen, säger Ann-Cathrin Löfwenhamn, SD-politiker i Borlänge

– Det är inte så att kvinnan ska stå fastkedjad vid spisen. Det är själva familjekänslan. Den har du kvar bland Borlängeborna som är födda och uppväxta här, säger hon.

Se Ulf Mattmars reportage från Borlänge genom att klicka på bilden längst upp i artikeln!

SD och kvinnorna

Sverigedemokraterna har 20 ledamöter i Sveriges riksdag, varav tre för närvarande är kvinnor – dvs 15 procent av SD-ledamöterna är kvinnor.

Motsvarande siffror för övriga partier är V 52%, S 49%, FP 46%, MP 44%, M 42%, KD 42% och C 39%.

Senaste väljarbarometern från Novus visar att dubbelt så stor andel män som kvinnor sympatiserar med SD. Av de manliga väljarna sympatiserar 11, 8 procent med SD. Siffran för de kvinnliga väljarna är sex procent

Enligt Sverigedemokraternas medlemsundersökning för 2012 är omkring 20 procent av partiimedlemmarna kvinnor.

Medfödda skillnader

Det är ”Sverigedemokraternas uppfattning att det existerarmedfödda skillnader mellan de flesta män och de flesta kvinnor som går bortomdet som kan observeras med blotta ögat. Vi är också av den uppfattningen att demanliga och kvinnliga egenskaperna i många fall kompletterar varandra och avbland annat den orsaken anser vi att alla barn bör ha rätt till både en mor ochen far i sitt liv.”

Källa: Sverigedemokraternas principprogram

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet