Bostadsmarknaden skakas om – det här behöver du veta

Uppdaterad
Publicerad

Prisfall på bostadsrätter, skenande skuldsättning, strängare amorteringskrav och banker som gör rekordvinster på bolånen. Det händer en hel del på bostadsmarknaden just nu, och det är inte helt lätt att greppa läget. SVT Nyheter ger dig nycklarna i en specialsändning.

Här kan du se SVT Nyheters fördjupande sändning om läget på bostadsmarknaden.

I dag kom mäklarstatistik som visar att priserna på bostadsrätter sjunkit med mellan en och tre procent i oktober beroende på var i landet bostaden ligger. Nu räknar många bedömare med att priserna, efter decennier av uppgångar, kan falla med så mycket som 10-15 procent.

”Sjuk prisnivå”

– I ett internationellt perspektiv är den svenska prisnivån ganska sjuk, vilket har gjort att svenskarna är tungt skuldsatta. Tittar man på Stockholmsområdet är det inte ovanligt att familjer lånat upp till sju gånger sin årsinkomst, säger SVT:s ekonomireporter Knut Kainz Rognerud.

Den senaste tidens nedgång i bostadspriserna ska ses mot bakgrund av att svenska bostadspriserna på vissa håll fyrdubblats på tjugo år. Extrema siffror – löner och annat har inte hängt med.

– Ser man i ett internationellt perspektiv är en prisnedgång på 40-50 procent inte orimlig, säger Knut Kainz Rognerud.

Dags att betala av?

Så sent som i går lade Finansinspektionen fram sitt förslag om skärpta amorteringskrav som kan tvinga skuldsatta bostadsägare att lägga flera tusenlappar extra i månaden på att betala av på sina lån. Något som kan sätta ytterligare tryck nedåt på bostadspriserna om regeringen säger ja till förslaget.

– Vi gör det i en miljö med högkonjunktur, minusräntor, stigande sysselsättning och en mycket stark ekonomi. Det är tajmningsmässigt en ganska rimlig tidpunkt att införa den här typen av åtgärder, säger FI:s generaldirektör Erik Thedéen.

Ny lånekultur

Enligt SVT:s Knut Kainz Rognerud var det i början av 2000-talet som det uppstod en helt ny lånekultur i Sverige, främst pådriven av bankerna med statliga SBAB i spetsen:

– Under stora delar av 1900-talet hade Sverige och svenska banker, precis som många andra europeiska länder, strikta återbetalningskrav. Ett bostadslån betalades normalt av på mellan 30 till 40 år. Att vara skuldsatt som gammal var skamligt. Så är det inte längre i Sverige.

Priserna skenar

I Finland, Tyskland och Norge kräver bankerna fortfarande att lånen ska återbetalas inom en halv livstid,. I Sverige har folk vant sig vid att slippa betala tillbaka, fram till att de första amorteringskraven infördes förra året. Det är bland annat detta i kombination med allt lägre räntor som fått svenska bostadspriserna att skena de senaste decennierna.

De rekordlåga räntorna beror på att Riksbanken vill ha fart på inflationen – prisökningstakten. Ett problem är att de priser som ökat mest – bostadspriserna inte speglas fullt ut i inflationssiffrorna.

– Det blir ett slags moment 22, säger Knut Kainz Rognerud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.