Ekonomen Klas Eklund tror inte att det är någon större risk att en krasch är i vardande. Foto: TT/SEB

Ekonomen: ”Ingen stor risk för bostadskrasch”

Uppdaterad
Publicerad
Under lång tid har det förekommit varningar för en bostadsbubbla som spricker och som i sin tur leder till en ekonomisk nedåtgående spiral för hela samhällsekonomin. Finanskrisen i USA för tio år sedan startade just med att fastighetspriserna föll.
Men Klas Eklund, ekonom på banken SEB tror inte att det är någon större risk att en krasch är i vardande.

– Jag tror inte att det här är en spekulativ bubbla. Det finns goda skäl till att priserna har gått upp. Vi har haft stigande inkomster, befolkningen har ökat, inflyttningen till städerna har ökat och, inte minst, räntorna har varit låga under mycket lång tid.

”Stabilare miljö”

Han betonar också att läget på många sätt är annorlunda än under tiden för krisen på 90-talet, när räntan sköt i taket.

– Bankerna är i ett mycket bättre skick i dag. Då lånade man ut pengar som byggde på spekulation om stigande fastighetsvärden, nu lånar man ut på grundval av vad människor kan betala. Hela samhällsekonomin är också i betydligt bättre skick i dag än på 90-talet och räntorna är mycket lägre. Det är en helt annan och mycket stabilare miljö som omger bomarknaden i dag.

Kan svänga

Men han utesluter ändå inte att det kan bli problem:

– Men då är det av andra skäl, chocker i omvärlden, krig i Korea eller något liknande. Eller att politikerna som efter att ha segdragit frågan i flera år nu försöker kyla av marknaden genom att göra allt på en gång, till exempel skuldkvotstak, skärpta amorteringskrav och minskade möjligheter till ränteavdrag, säger Klas Eklund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer