Pojke som har barndiabetes tar själv sin spruta. Foto: TT

Diabetes kan orsakas av bakterier

Uppdaterad
Publicerad

Den allmänna uppfattningen inom diabetesforskningen har länge varit att diabetes är en autoimmun sjukdom. Men nu tror forskare i Uppsala att sjukdomen även kan bero på inflammation.

I ungefär 40 år har den allmänna uppfattningen inom diabetesforskningen varit att diabetes är en autoimmun sjukdom, och att diabetes typ 1 orsakas av att immunförsvaret förstör de insulinproducerande cellerna i kroppen.

Men nu tror forskare i Uppsala att sjukdomen även kan bero på inflammation – att de insulinproducerade cellerna dör av bakterier som råkat komma in i bukspottskörteln. Det rapporterar Sveriges Radio.

Prövar hypotes

Forskarna ska pröva hypotesen på råttor och om den kan bekräftas kan det på sikt bli aktuellt att försöka bota diabetes typ 1 med antibiotika.

Teorin om att diabetes typ 1 kan orsakas av inflammation är inte ny, utan förekommer i äldre litteratur innan det fanns konstgjort insulin, enligt radion. Men forskarna har kommit den gamla hypotesen på spåren genom en undersökning av bukspottskörteln från en man i Uppsala som avled just efter att han fått diabetes typ 1.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer