Delar av en 200 miljoner år gammal sauropod i Balde de Leyes, nära Marayes i San Juan, Argentina. Foto: AFP

Dinosaurierna blev gigantiska tidigare än vi trott

Publicerad

Borde Jurassic Park-filmerna egentligen heta Triassic Park? Ja, kanske det, enligt spår av jättedinosaurier som forskare nu hittat i Argentina.

De fossiliserade bitarna har grävts fram i Balde de Leyes i provinsen San Juan. Det handlar om skelettdelar från hals, svans och ben på en sauropod, gruppen som innehåller de största djur som någonsin gått på vår planets yta.

Arten har döpts till Ingentia prima. Och det sensationella är att materialet är 200 miljoner år gammalt, från slutet av den period som kallas trias. ”Det tyder på att gigantism har sina rötter mycket längre tillbaka än vad vi trott”, säger paleontolog Cecilia Apaldetti enligt den rapport som nu publicerats i tidskriften Nature Ecology & Evolution.

Illustration av hur sauropoder kan ha sett ut. Foto: Illustration: Carin L Cain/AAAS/Science

De största vägde 70 ton

Teorierna hittills har varit att dylika växtätande bjässar utvecklades under den efterföljande jura-perioden. Storleken blev en slags kapprustning i försvar mot rovdinosaurierna.

De största sauropoderna kunde väga 70 ton, men det var många miljoner år efter det att denna argentinska urinvånare gått hädan. Ingentia prima beräknas ha kunnat väga tio ton, motsvarande ”bara” två-tre afrikanska elefanter. Och exemplaret man nu hittat var en unge som bara hade nått två tredjedelar av en vuxens storlek när den dog på det som då var en savann.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.