Direktrapportering om corona 7 maj – 10 maj

Uppdaterad
Publicerad

Här kan du i efterhand läsa SVT Nyheters direktrapportering om coronaviruset.

Den aktuella rapporteringen, där du också kan ställa din frågor, hittar du alltid här.

Coronapandemin 10 maj

Pinnat inlägg

Frankrike lättar på restriktionerna

En av Europas längsta karantäner tar slut under måndagen, när Frankrike börjar lyfta sina strikta virusrestriktioner. Då har fransmännen hållit sig isolerade i 54 dagar.

Frankrike har registrerat över 26 000 dödsfall i covid-19 och har levt under strikta restriktioner sedan den 17 mars.

Från och med imorgon, måndagen den 11 maj, börjar landet försiktigt öppna igen, då förskolor och lågstadieskolor samt merparten av landets butiker och marknader återupptar sin verksamhet. Samtidigt blir det åter tillåtet att röra sig fritt utomhus. Sammankomster för mer än tio personer i taget kommer dock fortsatt att vara otillåtna till åtminstone den 1 juni.

Barer och restauranger kommer tidigast att få öppna i slutet av maj. Det nationella nödläget som utlysts har blivit förlängt fram till den 10 juli.

TT

Jean-Christophe Nabères gick på fest dagarna innan Frankrike stängdes ned och blev sjuk i covid-19. Han är tacksam för att ha en balkong att kunna vara på under den långa karantänen. Foto: Mehdi Chebil / TT
Pinnat inlägg

26 322 sjukdomsfall har nu registrerats i Sverige och 3 225 dödsfall har bekräftats. Fem (5) nya dödsfall har registrerats sedan igår. 1 723 personer intensivvårdas eller har intensivvårdats för covid-19.

Man bör ha i åtanke att det förekommer eftersläpning i inrapporteringen av sjukdomsfall och dödsfall under helgen.

Pinnat inlägg

Ljusglimtar i coronapandemin

• 10 maj: Frankrike lättar på restriktionerna.
• 9 maj: Antalet dödsfall till följd av covid-19 i Spanien fortsätter att minska, rapporterar The Guardian.
8 maj: Antalet inneliggande på IVA per dygn är för första gången på en månad under 500.
• 6 maj: Tiotusentals sistaårselever i gymnasiet återvänder till skolorna i kinesiska Wuhan och Hubeiprovinsen. Elever och personal måste ha virustestats, bära munskydd och hålla en meters avstånd. Kroppstemperaturen kontrolleras vid ingången.

God kväll! Direktrapporteringen kommer nu att gå in i ett lågintensivt flöde och frågor svarar vi först på i morgon, från och med morgonen.

Johan • Ursäkta men vad sa chefen för FHM. Att det är ok för någon att gå hem till en +70 och äta middag , om den som kommer är frisk osv, eller sluddrade han till det. Oroväckande dubbeltydigt ... håller FHM tappa greppet och hoppas på turen ...

Besked kommer angående gruppen 70+, sa John Carlson, generaldirektör vid Folkhälsomyndigheten.

Carina • Antalet rapporterade fall kl 14 dagligen stämmer aldrig, i varje fall inte när det gäller Västernorrland. På FHM:s sida anges idag 337 fall och på region V-norrlands hemsida 347 fall, i bägge fallen vid 14-tiden på dagen. Det är differens varje dag. Vad beror det på?

Hej! Folkhälsomyndigheten brukar nämna att det är en eftersläpning av siffror, särskilt under helgen. I vår egen tabell har vi på grund av detta valt att markera ut de senaste sju dagarna som osäkra.

Lotta • Hej symtom som feber, hosta, men vilka är dom diffusa symtomen? Det sägs ju att det är så många som haft covid 19 utan att knappast veta att det är det som man haft. Så det måste ju finnas många diffusa symtom.

Hej Lotta! Folkhälsomyndigheten listar dessa symptom: Hosta, feber, andningsbesvär, snuva, nästäppa, halsont, huvudvärk, illamående, muskel- och ledvärk.

Även förlorat lukt- och smaksinne samt diarré har uppmärksammats som symtom.

– Jag kan tänka mig såhär, att man skulle kunna tillåta en anhörig att komma på besök, säger Ingmar Skoog.

– Vi har pratat om andra effekter av pandemin på sikt. Där kollar vi på hälsoutvecklingen i olika grupper och funderar på vad man kan göra för att stödja bättre hälsa. Vi kommer få problem i stora grupper och med hälsovårdens sätt att klara av det. Vi pratar inte bara om covid-19, utan om antibiotikaresistens och rökning. Det är en stor fråga, säger John Carlson, generaldirektör vid Folkhälsomyndigheten.

– Hela livet gör du en risknyttabedömning. Ett liv utan risk blir meningslös. Men ska en stor del av livet handla om att man är isolerad? frågar sig Ingmar Skoog.

Hur länge ska 90-åringar vara isolerade?

När vi får bättre tester och kan se om det är så att man har släktingar som har varit immuna, då är det inte lika stor risk. Bor man dessutom i ett område där det inte så stor spridning så får man resonera annorlunda, säger Johan Carlson.

– En av de fina grejerna med Sverige är att man försöker göra risknytta. Den åldersrelaterade ökningen är troligtvis inte så jättelik, det är en ökning men kanske inte så att man är värd att vara hemma särskilt länge, säger Ingmar Skoog.

– Det här är inget kollektiv, utan 1,6 miljoner individer med olika hälsoproblem. Och vissa har inga hälsoproblem alls. Man måste differentiera, man kan inte dra alla 70-åringar över en kam, säger Barbro Westerholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.