Följ med in på Karolinska institutet och se när mössen utför minnestester som ska hjälpa forskarna att hitta en medicin mot alzheimer. Foto: Iman Tahbaz, SVT

Djurförsök på möss med alzheimer kan lösa gåtan kring folksjukdomen

Publicerad

Över 100 000 svenskar lider i dag av minnessjukdomen alzheimer. I ett nybyggt forskningslabb på Karolinska institutet bedrivs avancerad forskning med hjälp av alzheimermöss – och ett botemedel kan vara i sikte.

SVT har fått göra ett unikt besök i den nybyggda djuravdelningen på Karolinska institutet i Solna. Här bedrivs framstående alzheimerforskning, men att beviljas tillträde till en avdelning som sysslar med djurförsök är inte helt enkelt.

Djurförsök är en känslig fråga som inte sällan leder till att forskare hotas av djurrättsaktivister.

Men efter beslut av både säkerhetschef och rektor får vi till sist ett besked: Ni är välkomna.

Omfattande smittskydd

Säkerhetsåtgärderna är rigorösa. Innan vi når forskningsavdelningen måste vi ställa oss i luftduschar som ska blåsa bort mikroorganismer från våra kroppar, vi får nya kläder och går igenom en rad slussar som säkerställer att kontaminerad luft inte når fram till djuravdelningen.

– De här åtgärderna är inte till för att skydda oss, de är till för att skydda mössen, berättar Per Nilsson som är docent och forskningsledare på Karolinska institutet.

Viktigt med friska djur

Mössen som används i alzheimerforskningen måste vara helt friska. Om djuren bär på smittor kan det påverka forskningsresultatet.

 – Jag är helt övertygad om att vi kommer hitta ett botemedel, säger Per Nilsson.

Möss med alzheimer

Alzheimer är en av våra vanligaste folksjukdomar, den bryter ner hjärnan och orsakar minnesförlust. Över hundra tusen svenskar är drabbade.

Efter flera års forskning har Per Nilsson lyckats avla fram möss som har en form av Alzheimers sjukdom.

Mössen används i olika tester som mäter deras minne. De får exempelvis gå i en labyrint och leta efter en plattform i en liten pool.

Ny medicin i sikte

Beteendestudierna ska ge forskarna svar på hur olika proteinsammansättningar i hjärnan påverkar minnet.

– Det långsiktiga målet är att kunna ta fram en medicin som botar sjukdomen, säger Per Nilsson.

Vad är Alzheimers sjukdom?

• Av alla demenssjukdomar som finns är Alzheimers sjukdom den vanligaste.

• Den orsakar problem med minnesfunktionerna i hjärnan.

• I Sverige har drygt 100 000 personer Alzheimers sjukdom.

• De viktigaste riskfaktorerna är hög ålder och ärftlighet.

• Sjukdomen kan även uppträda tidigt, mellan 35 och 65 års ålder, men är vanligast efter 65 år.

Vad händer i hjärnan?

Vid Alzheimers sjukdom dör nervcellerna i hjärnan onormalt fort.

Plack bildas i hjärncellerna som består av proteinet beta-amyloid, ett ämne som också förekommer i friska hjärnor. Placken uppstår först i den del av hjärnan som kallas hippocampus och sprider sig därefter till tinning- och hjässloberna.

Källa: Alzheimerfonden

Etisk prövning av djurförsök

”Djurförsök är en verksamhet som är strikt reglerad och som lyder under svenska lagar och EU-lagar om djurskydd.

För att få utföra ett djurförsök i Sverige måste man först ansöka om tillstånd hos en djurförsöksetisk nämnd, som gör en etisk prövning av försöket.

I de djurförsöksetiska nämnderna sitter forskarrepresentanter och lekmän vars uppgift är att väga påverkan på djuren mot nyttan av forskningen.”

Källa: Karolinska institutet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.