Rören i bomben som skickades till London. Foto: Ur förundersökningsprotokollet

Dödlig bomb kan ha flugits med svenska turister

Uppdaterad
Publicerad

Den dödliga bomb som en 43-årig man sände till London 2017 skickades med vanlig post, sannolikt på ett passagerarflyg. Det säger brittisk polis till redaktionen för SVT:s Veckans brott.

Det är en märklig historia som nu rullas upp. Sommaren 2017 skickade en 43-årig man bosatt utanför Gullspång en mängd hotfulla pulverbrev till nästan hela regeringen, ett antal kommunpolitiker och kändisar.

Fallen överlämnades till Säkerhetspolisen som gjorde en husrannsakan den 28 december samma år. Men trots att 43-åringens bostad var full med kablar, ståltråd, lödkolv, mortel, rör och att det stod förpackningar med svartkrut på diskbänken, letade Säpo bara efter bevis för att mannen skickat pulverbreven.

Det har Veckans brott kunnat berätta. Hotbreven visade sig innehålla bakpulver. Men när Säpo sökte igenom 43-åringens bostad hade han redan tillverkat en bomb och skickat till ett företag i England.

Flögs reguljärt till London

Nu kan programmet avslöja att den dödliga bomben, som inte öppnades förrän den 8 mars i fjol, av allt att döma postades och flögs från Sverige. Bomben låg inuti ett vadderat kuvert med ostämplade frimärken, något som förbryllat både brittiskt och svenskt rättsväsende. Men deras slutsatser är att bomben trots allt måste ha skickats med posten och tagit sig förbi alla kontroller.

”Vi tror att den kom med flygpost. Det finns inga bevis på att 43-åringen har varit i England”, skriver Laura Godman, presstalesperson för Metropolitan Police Service i ett mejl till Veckans brott.

Åklagaren Eva Wintzell delar den bilden.

– Vi kan inte fastställa exakt hur den kommit dit men det finns inget som tyder på att paketet har skickats på något annat sätt, säger hon.

Inga garantier

Alexis Larsson är säkerhetschef på Postnord. Han uppger att hundra procent av all post som flygs iväg kontrolleras enligt metoder som Transportstyrelsen har godkänt. Alexis Larsson tycker därför att det låter osannolikt, men kan inte utesluta att den skarpladdade bomben faktiskt slunkit igenom.

– Det kan den absolut. Det är människor som gör kontrollerna, med hjälp av teknik, säger han.

Skickas posten med fraktflyg eller passagerarplan?

– I normalfallet med passagerarplan, säger Alexis Larsson.

Se hela Veckans brott – Redaktionen i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.