Dödliga översvämningar i Indonesien och Östtimor

Uppdaterad
Publicerad

Antalet dödsoffer på grund av översvämningarna i Östtimor och Indonesien stiger ytterligare och har nu passerat 90, uppger katastrofmyndigheten. Samtidigt är det svårt att undsätta nödställda eftersom många vägar förstörts.

Det tropiska ovädret Soraja har drabbat den sydostasiatiska övärlden hårt.  I Indonesien har minst 70 döda bekräftats. Men katastrofmyndigheten varnar för att antalet kommer att stiga då tiotals människor fortfarande saknas.

I inofficiella rapporter uppges antalet döda överstiga 100, skriver Reuters. Nödhjälp  form av mat och filtar är på väg ut till de hårdast drabbade områdena, samtidigt som regn fortsätter att vräka ned.

På ön vulkanön Lewotolok har minst 11 människor dödats sedan stora block av stelnad lava spolats ned från vulkanens sidor och rasat in i bebodda områden. I den ostliga provinsen Nusa Tenggara, som består av en stort antal öar, har 400 människor evakuerats sedan deras hem blivit förstörda av störtfloder, starka vindar och jordskred.

Komplicerat räddingsarbete

Samtidigt försvåras räddningsarbetet av omfattande strömavbrott, kollapsade broar och vägar som blockerats av nedfallna träd och bråte. I kustnära områdena försvåras räddningsarbetet av höga vågor.

I Östtimor, den östra delen av ön Timor som under slutet av 1900-talet var ockuperat av Indonesien, har nu 21 personer bekräftats omkomna.

Indonesiens president Joko Widodo uttryckte sitt deltagande med offrens anhöriga och uppmanar befolkningen att hörsamma katastrofmyndigheternas uppmaningar.

Olyckor som jordskred och översvämningar orsakade av oväder är relativt vanliga i den indonesiska övärlden under regnperioden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.