I dag kommer domen i mordåttalet mot den 86-årige Hosni Mubarak, som redan avtjänar ett treårigt fängelsestraff för korruption. Foto: TT

Morddomen mot Mubarak uppskjuten

Uppdaterad
Publicerad

Processen mot Egyptens förre president Hosni Mubarak är en utdragen historia av uppskjutna domar och rättslig röra.

Domstolen vid Kairos polisskola meddelade sitt beslut om uppskjuten dom strax efter det att den 86-årige Mubarak förts till rättegångssalen på lördagen. Då hade den skröplige Mubarak först rullats ut på bår från det militärsjukhus där han vårdas, och sedan flugits med helikopter till domstolen.

Men någon dom blev det inte. I stället skjuts domstolsbeslutet upp till den 29 november.

Arabiska våren

Den tidigare diktatorn står åtalad, tillsammans med sju av sina säkerhetsrådgivare, för inblandning i dödandet av hundratals demonstranter under det 18 dagar långa upproret vintern 2011 som ledde till att han störtades.

Dömd till livstids fängelse

Mubarak dömdes redan 2012 till livstids fängelse, men domen revs upp på grund av teknikaliteter. Under den rättegång som följde ändrade flera nyckelpersoner sina vittnesmål. Att ex-presidenten även läts hålla ett långt tv-sänt försvarstal har ytterligare närt spekulationer om att han kan bli friad från mordanklagelserna.

Medan rättsprocesserna mot Mubarak rullar på i långsam takt, så har Egyptens regim desto mer bråttom att döma och straffa dem som tillhörde den innersta kretsen kring den avsatte presidenten Muhammad Mursi och det numera förbjudna Muslimska brödraskapets ledning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arabiska våren

Mer i ämnet