Aktivisten Shaimaa al-Sabbagh omfamnas av en man, som enligt uppgift är hennes kollega, strax efter hon skjutits. Minuter senare är hon död. Foto: TTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Aktivist dödad inför Egyptens årsdag

Uppdaterad
Publicerad

Aktivisten Shaimaa al-Sabbaghs död upprör Egypten på årsdagen av revolutionsstarten. Hon sköts ihjäl vid ett fredligt försök att föra blommor till Tahrirtorget i Kairo. Uppenbarligen kom skotten från polis.

Säkerhetskällor säger till Reuters att Shaimaa al-Sabbagh troligen träffades av hagelskott vid aktionen i lördags. Enligt kollegor till henne i en socialistisk rörelse var det polisen som sköt.

Egypten är på helspänn i samband med högtidlighållandet av revolutionen som störtade Hosni Mubarak. Söndagen är fyraårsdag av inledningen av de massprotester som fällde diktatorn.

”Tungt beväpnade maskerade poliser på Kairos gator. Sällan har staden varit så tyst.” skriver SVT:s Egyptenkorrespondent Stina Blomgren på Twitter. Många är rädda inför vad som väntar i dag, och väljer att hålla sig inomhus.

Protester och död tidigare årsdagar

Sedan den 25 januari 2011 har mycket hänt – och samtidigt väldigt lite. Mubarak avgick några veckor senare. Den första årsdagen 2012 var relativt lugn, under fältmarskalk Mohamed Hussein Tantawis tillfälliga militärstyre.

Två år efteråt hade val lett till president Muhammad Mursis islamistiska styre, vilket utlöste nya protester. Flera dödsoffer rapporterades i oroligheter på årsdagen.

Och förra året hade Mursi störtats. Nu har Egypten åter en militärregim, ledd av Abd al-Fattah al-Sisi, enligt kritiker ganska lik Mubaraks styre. På årsdagen 2014 omkom minst ett 30-tal människor i gatusammanstötningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arabiska våren

Mer i ämnet