Ann-Christine Lindeblad utsågs till domare i HD 2002 och har även haft tunga regeringsuppdrag som utredare. Foto: Magnus Andersson / TT, Högsta domstolen

Domare i HD utreds för snatteri – lämnar uppdrag

Uppdaterad
Publicerad

En av domarna i Högsta domstolen, justitierådet Ann-Christine Lindeblad, utreds för snatteri och kommer lämna sin tjänst.

– Hon var helt enkelt inte sig själv, säger hennes försvarare Johan Eriksson.

Brottsmisstankarna gäller ringa stöld, alltså en summa under 1250 kronor.

Ann-Christine Lindeblad säger via sin försvarare att hon är beredd att ta emot ett strafföreläggande. Det betyder att hon i praktiken erkänner stölden.

– Hon vill säga att hon beklagar djupt beklagar det som hände. Hon var helt enkelt inte sig själv och hade mycket att göra både privat och i tjänsten. Hon har beslutat att ta konsekvenserna av det här, säger Johan Eriksson till SVT.

Lämnar HD

Ann-Christine Lindeblad är just nu sjukskriven och säger att hon inte har medverkat i något dömande sedan stölden inträffade. Hon är 67 år gammal och kommer inte återgå till sin tjänst.

Ordförande för Högsta domstolen, Anders Eka, säger till Expressen att Lindeblad berättat om händelsen strax före jul. Han uppger dock att han inte vet mer om bakgrunden till misstankarna.

– Men jag har förstått att det skedde i samband med matvaruinköp.

Klart ”inom några veckor”

Ärendet utreds av polisens avdelning för särskilda utredningar och väntas vara klar inom de närmsta veckorna.

Chefsåklagare Per Nichols leder utredningen och bekräftar för SVT att det handlar om misstankar om stöld i en butik. Han är i övrigt förtegen.

– När det gäller själva utredningen och dess innehåll så väljer jag att just nu inte kommentera. Men min bedömning är att det inte kommer vara en sekretess som består.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.