Analys: Domen en seger för Sverigedemokraterna

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Stockholms tingsrätts dom i dag är en seger inte bara för medlemmen Mats Fredlund, utan för hela Sverigedemokraterna. En rättslig instans har nu slagit fast att Transportarbetareförbundet inte kan utesluta en medlem, enbart för att medlemmen aktiv sverigedemokrat.

Pontus Mattsson

politikreporter

Tingsrätten har jämfört Transportarbetareförbundets stadgar, där det står att förbundet verkar för “en samhällsutveckling på grundval av alla människors lika värde”, med den beskrivning av Sverigedemokraternas politik som gavs av förbundet och av partiet självt under rättegången. 

Domstolen anser att formuleringen om “alla människors lika värde” innebär att man är emot verksamheter som “öppet ger uttryck för en diskriminerande hållning gentemot andra”. Och i nästa led menar domstolen att Transport inte lyckats visa att en aktiv Sverigedemokrat per definition ger uttryck för en sådan diskriminerande hållning.  

Kommer försöka flytta fram positionerna gentemot facket

Utslaget innebär sannolikt att Sverigedemokraterna kommer att försöka flytta fram positionerna gentemot fackföreningsrörelsen. Många aktiva partimedlemmar säger att de känt sig mobbade av facket. Framför allt LO-förbunden har under lång tid motarbetat partiet, samtidigt som nästan en fjärdedel av LO-förbundens medlemmar röstade på Sverigedemokraterna i förra valet.  

Frågan är hur dagens dom kommer att påverka Sverigedemokraternas förhållande till facket. Flera fackförbund nekar aktiva sverigedemokrater att inneha fackliga förtroendeuppdrag, men dagens dom handlar om medlemskap, inte förtroendeuppdrag. Förra året gav en skiljedom (en sorts privat domstol) Handels rätt att ta ifrån en aktiv sverigedemokrat hennes förtroendeuppdrag. 

Ännu oklart om domen överklagas

Transportarbetareförbundet har ännu inte tagit ställning till om de ska överklaga domen. Står den fast är det en framgång för Sverigedemokraterna. Partiets gruppledare i riksdagen, Henrik Vinge, säger att han hoppas att domen leder till att anställda med partisympatier kommer att kunna göra sig hörda inom facket.  

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.